Katarina Hampusson

Ideella insatser för framtiden

Ikväll har jag och två styrelsekamrater från Vännäs Landsbygdsråd varit på inspirationsträff.

 
En AKTIV fritid för alla
– ett gemensamt uppdrag –
 
Mötet är ett initiativ för att skapa inspiration hos föreningslivet att möta nyinflyttade Vännäsbor. En hel del fokus hamnade kring Vännäsbor som också är nyanlända till Sverige och hur föreningarna kan uppmärksamma de personerna på sin verksamhet. Det är kanske inte lätt att förstå föreningsstrukturen när man inte upplevt den, kanske inte haft en fritid och dessutom inte är helt hemma i svenska språket.
Ett skäl som också kan göra det svårt att delta i föreningslivet är ekonomin. Det kostar med aktiviteter, utrustning och medlemskap.
Många goda idéer om hur man kan komma förbi dessa ”vägbulor” och vilka möjligheter det skapar presenterades av representanter från projekten ”IN i Umeå” och ”Kulturstorm”. Atletbox från Vännäs fick presentera sitt lyckade koncept för hur man jobbat för att nå ut och få med alla oavsett ålder, kön och etnicitet.
 
Positivt var att Oppositionsrådet Ulf Eriksson (C), som också är ordförande i Ungdoms- och fritidsutskottet (UFU), var med på mötet. Det är fördelaktigt att de idéer, infallsvinklar och synpunkter som kom fram under kvällen har en direkt kanal in i de beslutande rummen.
 

För Vännäs Landsbygdsråd ser jag många möjligheter som landsbygden kan erbjuda.

  • T.ex. lokaler i bönehus och bygdegårdar som kan användas till verksamheter som musik, sång, mindre fysiska aktivitetsgrupper, läsecirklar, hantverk, lägerverksamhet m.m.
  • Fotbollsplaner, isbanor, strövstigar, skidspår, grillplatser, byaföreningars sommarcaféer m.m. som landsbygden har.
  • Besöksnäring i form av museer, gårds- och hantverkshandel m.fl.
 
Idéerna flödar och det ”kliar i fingrarna” att få börja ”sätta tänderna” i de här spännande frågor för landsbygden och Vännäs kommuns utveckling.
 
Tack Victoria Kreuger (Inflyttarservice) och Linda Åström för ert engagemang.