Farlig sömnbrist

Vaken på nätterna och slö och sovande dagtid. Men att jag är trött på dagen torde ha ett visst samband med att jag den senaste veckan sovit två-tre timmar per natt. Skumt. Men det torde till viss del bero på biverkningar som en vissa av mina mediciner ger. I FASS står: vanlig biverkan, sömnsvårigheter.

En lite lusttur till Biltema och Kåge hamn blev det på eftermiddagen, Lena med sin trötte man som staplade fram och vinglade som en fyllhund. Sömnbrist. Som en stund efter hemkomsten small av och sov i timmar.  Medvetslös.

despair-513529_960_720

Sömn är en slags medvetslöshet. Hjärnans delar lägger ner kommunikationen med varandra, så att kroppen  ska få återhämta sig. Humörsvängningar lär vara vanliga för oss som inte kan sova. Fast – klart man blir förbannad då man sitter klarvaken 02.34. Blir sömnbristen bestående, ja då ökar risken för att du ska bli sjuk; du kan drabbas av utmattning, depression och fetma. Jo, jag tackar. Fler diagnoser på gång? Dessutom: läser i en studie att sömnbrist gör så att man blir fulare. Fattas bara det också.

Det kommer mera. I hjärnan finns speciella immunceller som städar i hjärnan och tar bort ”skräpet” och tar bort onödiga kopplingar när du sover. Men lider du av sömnbrist blir det fel i städarbetet vilket kan leda till demens. Fattas bara.

hjarnannfokus

För övrigt kan visst sömnbristen öka ens kreativitet, men nog är den ökande hungern och sötsuget nattetid som jag blivit mer bekant med. Man blir fetare av sömnbrist.

2 kommentarer

    • Kent Lundholm (inläggsförfattare)

      Melantonin (två sockerbitar funkar bättre …) och Zopiklone för insomning och det funkar, men vaknar efter två timmar.Förr fick jag Propavan och Theralendroppar och då kunde jag sova 6-7 timmar,men dessa är bannlysta på grund av min nyupptäckta Parkinson.
      Mvh från den sömnlöse Kent

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.