Sörjer Rolle – en speciell reporter

Jag sörjer Roland Edlund. Tiden är tung och vred. Jag är i den åldern då bröllop och dop, byts till farliga sjukdomar och begravningar. Nyss så levande, sedan en blinkning, och han försvann in i evigheten, för alltid.

Vi flyger. Vi flyger upp mot himlen.

Vi kom en en gång i livet att bli arbetskamrater på Västerbottens Folkblad – båda från trakterna kring Lycksele. Rolles devis var: ”Det finns ALLTID nyheter att skriva om, det gäll ba att finn åt dem.” Sedan klämde han fast telefonkatalogen under armen och började söka efter dagens nyheter – utanför stadsgränserna.

Han bläddrade i katalogen och på måfå hamnade hans finger på Hulda, 83 år i Hjuken, eller Hjalmar 77, boende utanför Tärnaby.

”Edlund, Folkbladet. Har det hänt nåt i dina trakterna?” Jo då, både det ena och det andra hade hänt. Men ingen hade frågat. Rolle var den lilla människans reporter; han som lyfte fram de nyheter som utspelade sig vid sidan av allfarvägarna, ibland vid vägs ände.

Aldrig att den mannen förhävde sig. Han var den typen av människa och journalist som ville jobba i det fördolda. Istället var det hans medlidande som tog all plats. ”Hur är det Lundholm, säg till när du har nån ny bok på gång.” I det tysta såg han till att ett eller två kapitel alltid publicerade i Folkbladet och senare i VK. Det betydde oerhört mycket för mig. ”Min plikt”, svarade han.

Sista gången jag träffade Rolle, satt han under en parasoll med en luva djupt nerdragen över öronen – i försommarvärmen. Han hade krympt, blivit blek. Meningen var att jag som skulle prata om Ester och läsa ur boken, men i det ögonblicket bytte jag fot och höll ett hyllningstal till en person som under årens lopp varit min beskyddare och påhejare: Rolle Edlund – som fick min sista Ester tröja.
Efteråt satte jag mig vid hans bord. ”Tack för fina ord”, sa han. ”Jag har aldrig vant mig med att ta emot beröm”, sa han. ”Vi är inlandsmän”, svarade jag och han nickade.
Något växte i hans hjärna. Under luvan bar han ett nät med ”metallpiggar” som underlättade strålningen. Våra vattniga ögon möttes.
Någon vecka senare ringde han. Nu var hans röst var ljus och full med fågelkvitter. Han var som vanligt en aning kryptisk när han berättade att kommunen skulle belöna mig för det jag gjort som skriftställare.
”Jaha, är detta något som du har fixat”, frågade jag. Han svarade med ett kort, inåtvänt skratt. ”Hur mår du, egentligen?” frågade jag.
”Jag kämpar, precis som du gör.” Aldrig fokus på honom.

Roland var en snäll och empatisk man, som ville andra väl. För mitt inre ser jag Rolle komma gående i korridoren, rak i ryggen, stiligt klädd, med fokuserad blick.

”Sä länge vi minns en männsich, sä länge finns hon kvar!”

Rolle, vi minns dig.

Vila i frid! /Kent

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.