Vad är tid?

Vad är egentligen tid? Men det är ju bara att ta en titt på klockan så vet vi att den snart är ett. Okej, men hur länge är klockan ett? Kan den överhuvudtaget bli ett – för direkt den blir ett så är den nån tusendel över ett. Har du dessutom en gammal, usel klocka så missar du kanske tidspunkten. Är tiden absolut eller relativ, finns det objektiv och subjektiv tid och är föreställningar om dåtid, nutid och framtid bara en illusion? Intressanta frågor – om nu tiden finns överhuvudtaget.

clock-1274699__340

 Redan på 400-talet frågade sig Augustinus vad tid är. Han letade, fann inga bra svar, allt medan tiden gick. Idag kan vi mäta tiden på tusentals sätt,likväl finns det kulturella skillnader som gör att den kan upplevas på olika sätt. Vetenskapligt kan man uttrycka det: Tiden är i sig ett objektivt mått som vi i modern tid anger med en exakthet på miljondelars sekund.

Lika träffsäker blir tanken: Tid är ju det enda jag haft, tänker jag nu, när den börjar ta slut.

baby-20339_960_720

I barndomen är vi ett med tiden. Ett litet barn kan verkligen njuta av ögonblicket. Orsak? Det har ännu inga minnesbilder att bära på. Barnet blir ett med Nuet. Medan vi vuxna tyngs av det det förflutna och gör oss allt mer bekymrade för framtiden. Klart är: Tiden blir allt mer påtaglig ju mer vi främjar från barndomens Nu. Fast är inte varje ögonblick nutid, även för oss vuxna. Dessutom: dåtiden och framtiden är väl lika verkliga som nutiden? I så fall existerar ALL tid samtidigt, parallellt. Nu blev det rörigt och lite skrämmande.

Allt vi känner och upplever kommer via hjärnan. Det är hjärnan som får oss UPPLEVA tiden. Då det gäller dåtiden finner vi svaren i våra minnen, var annars? I knäna? Tidens pekare, den som visar framåt, mot det vi kallar framtid bär vi inom oss. Beroende om vi är pessimister eller tror gott om allt, kan ju detta påverka framtiden. Självuppfyllande profetior kallas de. Ja, det är en sak till som kan påverka din totala tid och framtiden. Vi är kemiska fabriker som när som helst kan påverka organen i våra kroppar eller väcka liv i nån elak gen. Om framtiden vet vi inget.

success-2697951_960_720

Sedan har vi dessa människor som tycks hinna med hur mycket som helst, som om de hade all tid i världen. Den som får mycket gjort, visar ju på en bra planeringsförmåga! Den personen har känsla för tiden och en god tidsplanering. Och det är samma tid som gäller för oss alla – om nu tiden finns eller bara är något vi uppfunnit för kunna dela upp livet och arbetet i lagom långa bitar: vakna, frukost, gå till jobbet … Leva och dö.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.