Kling för protokoll (C)

Tankar från en grön socialliberal!

One size doesn´t fit all Pettersson!

Helen Pettersson, socialdemokratisk riksdagsledamot och Västerbottning  går till hård attack mot Centerpartiets förslag att skapa pilotområden med , så kallade, Nystartszoner. Att vi har riksdagsledamöter från Västerbotten som antingen medvetet förvränger förslag, misstolkar eller vägrar att ens försöka begripa är beklagligt! Men jag tror att oavsett hur Pettersson väljer att tolka förslaget så är både hon och jag överens om att utanförskapet är en stor samhällsutmaning.

I Sverige finns idag 150 områden med allvarliga utanförskapsproblem. Det är stadsdelar och bostadsområden kring våra städer, där utanförskapet under årtionden vuxit sig alltför stort och där färre än 50 procent av invånarna har ett jobb att gå till. Följden är stort bidragsberoende och låga medelinkomster. Totalt berör det ca 200 000 människor. Det är inte acceptabelt! Något måste därför göras. Centerpartiet föreslår därför att 10 av dessa skall testas som nyzoner för att se hur förslaget fungerar! Jag tror personligen att Nystatrtszoner är rätt väg att gå för dessa områden precis som difrentierade arbetsgivaravgifter är en bra grej för områden med få boenden som exempelvis Västerbottens inland! Jag kan också konstatera att det inte finns någon lösning som är universiell, One size doesn´t fit all, utom möjligen när det gäller kondomer.

Så jag kan inte annat fråga Pettersson:

1. Anser du att inte att det är ett problem att hälften av innvånarna i dessa områden saknar ett jobb att gå till på morgonen?

2. Vad är problemet med att testa Nystartszoner?

3. Hur ser din och socialdemokratins lösning ut?

4. Om man säger nej till sånnahära satsningar i vissa områden, hur ska du då kunna motivera att staten ska gå in med pengar i speciella satsningar på exempelvis landsbygd?

Jag väntar med spänning på Petterssons svar på mina frågor!  Men om vi skulle kunna pressa ner arbetslösheten till riksgenomsnittet i dessa områden skulle vi 20 000 fler människor ha ett jobb att gå till på morgonen…hur många Saabfabriker är det Pettersson?

/Johan

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Thomas, elektriker

    Vad menar ni ska hända i dessa ekonomiska frizoner? De som är hittills kända i världen vet jag inte om jag vill införa i Sverige. Efter att ha sett CUFs hatiska kampanj mot facket och den svenska förhandlingsmodellen, så bävar jag. Kopplar man ihop det med den, sedan valet 2006 av er, nya införda låglönemarknaden (som till viss del redan vänder sig mot grupperna som bor i dessa områden), ja då blir jag livrädd. Men som sagt, vilka incitament är det?

  2. Johan Kling

    Svar till Thomas, elektriker (2010-08-21 11:01)
    Vilken låglönemarknad är det du syftar op Thomas? Går lättare att svara om du kan ge konkreta exempel…

    CUFs kampanj lovar jag att skriva en blogg om senare!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.