Mörker

Storumans kommun står på ruinens brant. Under de senaste åren har tyvärr ledande politiker drivit kommunens ekonomi med underskott. Idag finns endast ett stort svart hål i kommunens ekonomi. Dessa underskott är vi tvungna att ta igen under kommande år om inte kommunen ska hamna under tvångsförvaltning. Jag saknar en nyanserad bild och ansvarstagande i valdebatten.

Alla vill väll ha en hög bemanning inom omsorgen och lärare tätt i skolan, men tyvärr kommer vi inte att klara det med den ekonomi vi har i dag. Med de sparbeting nämnderna har idag kommer man vara tvungen att avskeda personal. Det här vill ingen prata om innan valet.

Det gäller att kryssa in de politiker som är beredda att ta ansvar, så vi har råd att återanställa vårdpersonal och lärare inom några år.

Vi behöver också politiker som aktivt jobbar för att minska klyftorna mellan västra och östra delarna av vår kommun. Tyvärr verkar det som splittringen har fördjupats ytterligare på senare tid inom några av partierna.

Etiketter: , , ,

13 kommentarer

  1. Lars Valler

    Ruinens brant ? förklara ? ty den satsning på flyget som jag hoppas man lärt sig av tog medel från den kassakista på 50 miljoner + och inte från den ordinarie budgeten så ruinens brant låter som en icke ekonoms syn på ekonomi ?

  2. Lars Levinson (M)

    Ja kassakistan har krympt och kommunens resultat 2009 var -7,7 miljoner. Nämnderna har fått ett mindre budgetutrymme, så då blir frågan var kan man spara och svaret kommer att bli att avskeda personal.
    Jag har aldrig utgett mig för att vara ekonom, men som företagare har jag vissa kunskaper.

  3. Marianne Johansson Bygget mosekälla

    Hej på dej Lars! Kul att du börjat blogga!
    Jag håller helt med dig i din syn på kommunen och dess politik och ekonomi som du beskriver här!Säker på att du är M?
    ”Flygpengarna” har hela tiden betalats med såkallade ”likvida medel” Vad jag förstått så kommer dessa medel ur Kommunstyrelsens kassa, och är kommunala medel, kommunalaskattepengar,Stadsbidrag…de örnmärkta extra 4 miljonerna…..För inte har väl kommunen haft någon ”dold” kassakista att ta ur, då skulle vi ju aldrig behövt göra tidigare besparingar??!!

  4. Lars Levinson (M)

    Svar till Marianne Johansson Bygget mosekälla (2010-09-14 14:39)
    Hej Marianne! Jag tror inte det är partitillhörighet som spelar roll utan hur ärlig man vill vara och i vissa fall är det ett strutsbeteende som uppvisas. (Ser vi inte problemet så finns det inte).

  5. Jimmy Lindberg

    Håller med dig, det måste vara prioritet ett att få ordning på kommunens finanser. Under denna mandatperiod har ett antal huvudlösa beslut tagits, tänker närmast på flygplatsen och bärplockarhistorien. Dessa har bidragit till det hål du nämner. Jag vill se att man stramar åt och håller sina mål oavsett om det är självkostnad eller om det är kommunala medel det gäller. Höj skatten om så krävs tills det blivit ordning och reda, då får väljarna se vad tidigare oansvarslös politik kostar. Kul att se fler blå-bloggare.

  6. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Visst är det så Lars!
    I kommunpolitiken kan vi inte heller bara se till blått och rött! Det gäller att finna en ansvarsfull politik som driver kommunen framåt istället för bakåt.
    Önskar dig lycka till i kommunvalet!

  7. Medelinkomsttagare

    Det finns inga klyftor mellan väst och öst.
    Vi behöver politiker som jobbar för att minska klyftorna mellan fattig och rik, sjuk och frisk, arbetslös och arbetstagare.

  8. Lars Levinson (M)

    Svar till Medelinkomsttagare (2010-09-16 02:25)
    De klyftor som du skriver om är för rikspolitikerna att jobba med. Vi lokalpolitiker har ett ansvar att ha en helhets sy och jobba för hela kommunen.

  9. Medelinkomstagare

    Med ditt svar säger du att du som Moderat kommunpolitiker INTE kommer att jobba för att det skapas fler arbetstillfällen (minska klyftor mellan arbetslös/arbetstagare) i Storumans Kommun. Du kommer INTE att arbeta för att möjliggöra för sjuka att få en anpassad arbetsplats i kommunens verksamhet (minska klyftor mellan sjuk/frisk). Du kommer INTE att se till att sociala har tillräcklig budget för att kunna ge försörjningsstöd till de som är i behov av detta (minska klyfton mellan rik/fattig). Bra att kommunbor får veta de Moderata kommunpolitikernas ståndpunkt inför valet. Välj ett annat parti!

  10. Lars Levinson (M)

    Svar till Medelinkomstagare (2010-09-16 12:07)
    Vi är engagerade för att skapa jobb i kommunen, ett exempel som jag skrivit under rubriken sysselsättning är att anställa fler bygglov handläggare. Detta skulle direkt ge 2-3 jobb på kommunen som finansierar sig själv. Dessutom får vi igång ett par hundra byggen vilket betyder ordentlig uppsving av arbetstillfällen. Med riktiga jobb kan vi skapa förutsättning för välfärd. Det är självklart för mig att vi ska ha en fungerande socialförsäkring, jag tycker också att vi behöver bygga ut den öppna dag psykiatriska och missbrukar vården så den finns tillgänglig även i västra delen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.