Robertsfors har stora förutsättningar

Var inbjuden till landshövding Chris Heister i går för samtal om markanvändning och energiomställning, samtal som måste föras i alla rum för att klara omställningen till ett mer hållbart samhälle. Särskilt inbjuden var miljöminister Andreas Carlgren © som berättade om regeringens insatser och att trots den ekonomiska krisen har det satsats mer pengar på miljöområdet än någonsin tidigare. Positionerna har flyttats fram på alla områden och vi är nu det land som har EU:s mest ambitiösa mål för att minska klimatutsläppen.

Vi lyssnade till föredrag om vindkraft och projektet hållbara städer och de 33 miljoner kronor som Umeå fått för att göra Ålidhem till en hållbar stadsdel. Thomas Lundmark från SLU gav oss en inblick om den svenska skogens potential. Ökar vi tillväxten med 10% i skogen så kan det innebära 10 000 nya arbetstillfällen. Samtidigt finns det andra intressenter runt hur den svenska skogen ska skötas och många av dessa går stick i stäv med tillväxtmålet. Arne Lindström LRF underströk att den västerbottniske bonden i första hand vill hålla markerna öppna för att producera livsmedel och att det är mindre marker nära städerna som kan vara aktuella för att odla energigrödor.

Vår kommun har genom vårt läge en stor roll att spela i denna omställning. Vi har många fina vindlägen och är den kommun i länet där det finns flest vindkraftverksintressenter. Dessutom har vi ett jord och skogsbruk som ligger i framkant och producerar både livsmedel och energi i olika former och engagerade lantbrukare som alltid ser nya möjligheter.

Vi har från kommunens sida stimulerat ett hållbart byggande och boende genom att upplåta ett attraktivt markområde vid havet och följer nu med intresse de byggnationer av egna hem som nu pågår.

Det är viktigt att vi i alla sammanhang försöker bygga för framtiden och investerar i det som är hållbart i långa loppet.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.