Lagen om valfrihetssystem (LOV) är en möjlighet

För drygt ett år sedan trädde lagen om valfrihetssystem (LOV) i kraft. Lagen innebär att kommunen ges möjlighet att införa en valfrihet för den enskilde att välja utförare av beslut inom hela socialtjänstområdet. Lagen är frivillig för kommunerna och Robertsfors kommun har tillsammans med Robertsfors Hälsoförbund insett fördelarna med lagen och beslutat att införa en ökad möjlighet för den enskilde inom hemtjänsten att själv få bestämma vem som ska utföra den beviljade insatsen. Valet är den enskildes att välja om man vill få insatsen utförd av kommunens hemtjänst eller det/de företag som kommunen godkänt.

Den enskildes rätt till ökad valfrihet är grundläggande för kommunens ställningstagande.Vi är stolta över vår nuvarande hemtjänst och vet att den fungerar bra. Mer än 90 % som nyttjar vår hemtjänst uttrycker att de är nöjda. De jämförelser och kvalitetsundersökningar som görs visar också på att vi har en hemtjänst som håller en hög kvalité och en hemtjänst som vi fortsättningsvis till stora delar kommer att ha kvar och utveckla.

 Förutom att öka de äldres egen beslutanderätt ser vi även en möjlighet få en ökad mångfald av småföretagare inom hemtjänstsektorn. Då ges personal som arbetar inom denna sektor  möjlighet att välja vem man vill arbeta för. Merparten anställda hos kommunen och landstinget är kvinnor och har i praktiken – till skillnad från männen – ingen annan arbetsgivare att söka sig till. Vi tror att valfrihetsreformen äntligen öppnar upp för mindre serviceföretag som förutom hemtjänstinsatser kan utföra andra tjänster som inte omfattas av biståndsinsatsen, men tjänster som ändå kan vara väldigt viktiga för möjligheten att bo kvar i eget boende.  

Det är även angeläget att framhålla att införandet av LOV inte är ett sätt för kommunen att spara pengar utan ersättningen är lika till alla utförare – kommunal som privat. Konkurrensmedlet blir inte pengarna utan kvalitén – den som har bäst kvalité och förtroende får flest kunder, och kostnaden för hemtjänsttagaren blir densamma.

Det vi nu hoppas på är att detta ska stimulera att personer i vår kommun vågar ta steget och starta upp serviceföretag och ansöka om godkännande från kommunen eftersom vi vet att mångfalden är berikande för vår kommun

 

3 kommentarer

  1. Carolina

    Jag undrar hur du vet att det kommer att vara berikande för kommunen?
    Har du tänkt på att det kanske inte är små lokala företagare som startar eget? Vi ligger bra till mellan städerna för stora vårdgiganter. Det måste vara ännu mer berikande när skatterna försvinner till andra kommuner.
    Jag gillar inte tanken. Hur har ni tänkt att personalpolitiken ska vara i dessa små företag ? Timanställda eller ?

  2. Lars Bäckström

    Det vi vet är att de ”stora vårdgiganterna” har visat litet intresse beträffande LOV. Så har det sett ut i de kommuner där man redan är igång med LOV. Däremot har det i flera kommuner efter hand växt upp mindre hemtjänstföretag som givetvis måste följa de lagar och regler som finns uppställda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.