Miljöminister Andreas Carlgren beredd ändra i Pumplagen

Centerpartiet värnar om glesbygdens möjlighet till service och tillgång till bensin och miljövänliga bränslen. Därför kan det nu bli aktuellt med utökade dispensmöjligheter för mackar på landsbygden och ändringar i den s.k. pumplagen.

Pumplagen, som infördes av den socialdemokratiska regeringen med stöd från Miljöpartiet, har genomförts etappvis sedan april 2006. Idag innebär det att bensinstationer som säljer mer än 1 000 kubikmeter bensin eller diesel per år även måste erbjuda förnybara drivmedel som till exempel biogas eller etanol.

Under senare år har många bensinmackar lagts ned, oftast på grund av rationaliseringar hos bensinbolagen. Nu hotar också pumplagens tredje steg att förstärka den negativa trenden. Mer än en tredjedel av landets mackar har ansökt om dispens hos Transportstyrelsen.

För att mindre bensinstationer inte ska behöva lägga ner på grund av lagstiftningen, har centerpartiet i Trafikutskottet tagit initiativ som uppmanar regeringen att se över möjligheten för bensinmackarna att få dispens från lagen.

Alliansregeringen har gjort mer för förnybara drivmedel och miljöbilar än någon tidigare regering. Till exempel  har antalet miljöbilar tolvdubblats på fyra år från 2005 till 2009 till över 277 000 miljöbilar idag. Det säljs åtta gånger mer etanol i Sverige nu och tre gånger mer biogas. Antalet tankställen för biogas har ökat med 50 procent.

För att stötta mackägare i glesbygder finns möjlighet att söka investeringsstöd på upp till 85 procent av kostnaden för installation av pump för förnybart bränsle. Vissa möjligheter finns även att begära tidsbegränsad dispens från pumplagen med hänvisning till de lokala förhållandena.

Nu går Centerpartiet vidare för att rätta till det som de rödgröna gjorde fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.