En träffsäker ledare i tidningen Expressen

Socialdemokraternas problem är inte bara partiledaren Mona Sahlin utan oförmågan att tänka i nya banor enligt ledarskribenten:

"Nu är det stora problemet för Socialdemokraterna inte partiets historiska synder. Det är i stället den akuta bristen på politiskt nytänkande.
I en intressant ledare nyligen skrev Aftonbladets Katrine Kielos om hur Miljöpartiet kommit att bli socialdemokratins förnyelsealibi. Joho, vi är moderna, kolla Maria är ju med oss!
Bristen på visioner hänger ihop med historien. Någon gång längs vägen valde (S) att bli ett med staten och därmed sluta vara en radikal rörelse, oavsett hur man definierar radikalitet.

I snart 20 år har sedan varje intern politisk diskussion inom socialdemokratin främst handlat om att stämpla varandra och varandras idéer som höger eller vänster. Förnyelse har i sig självt stämplats som höger, vilket i sin tur lett till att de enda idéer folk kunnat komma på som avvikit från det partiet alltid har tyckt har gått ut på att man kanske borde närma sig Folkpartiet.
Om frihet per definition alltid är lite suspekt, antingen genom att vara alltför revolutionärt eller genom att vara höger, blir det kanske heller inte mycket mer kvar än etiketter att bråka om.
I Torbjörn Nilssons bok "De omänskliga" kan man läsa om de evigt klanmässiga striderna i SSU och det är omöjligt att inte koppla bristen på socialdemokratiska idéer till insikten att man i ungdomsförbundet konsekvent ägnat sig åt att politiskt ha ihjäl eller kväsa alla som hade kunnat formulera dem."

Publicerat 10 april 2010, Expressen

Av Isobel Hadley-Kamptz

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.