(S) slår knut på sig själv

Mona Sahlin skrev igår på DN debatt om Socialdemokraternas fyra mål. Vi får läsa att partiet har omprövat sin politik – äntligen kan man tycka. Men vad säger de då?

Fler Jobb. Socialdemokraterna vill ha ett mål på 80 % sysselsättning och vill rikta särskilda insatser för att ungdomar och nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden.  Samtidigt vill de fördubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar och höja skatten för alla som arbetar. Är det någon som ser något nytt. Detta mål har de väl haft under tidigare sosseregeringar samtidigt som verkligheten blivit något helt annat.

Mer Utbildning. Världens mest utbildade folk ska bli ännu mer utbildade. Man verkar fortfarande inte ha förstått att det inte spelar någon roll hur många akademiker vi utbildar om det inte samtidig skapas möjligheter för dem att få jobb. Då måste arbetsgivaravgifter och skatter sänkas, arbetsrätten reformeras och privata alternativ till den offentliga sektorn tillåtas. Inget nytt under solen här heller.

 
Minskad barnfattigdom. Här kommer faktiskt ett konkret förslag: Med höjda flerbarnstillägg, höjt tilläggsbidrag för studenter med barn och höjt underhållsstöd för ensamstående föräldrar ska antalet barn i familjer som går på socialbidrag minska med 50000 till år 2015. Bidragsberoendet ska lösas med fler bidrag. Är det någon som ser något nytt här?
 
Minskat socialbidragsberoende.  En bra målsättning, men hur ska det gå till?
I samma andetag säger man att Sverige inte har råd med skattesänkningar. Jag trodde att det var bättre att människor får behålla mer av sina pengar och slippa bidrag från staten än tvärt om? Socialdemokraterna vill alltså göra fler människor till bidragstagare för att kunna höja bidragen för andra? Är det inte bättre att vi ser över minimilönerna så att människor faktiskt får möjlighet att skaffa sig ett jobb och därmed kunna leva på sin egen lön, istället för att tvingas stå med mössan i hand och vänta på allmosor från staten?
 
Socialdemokraterns omprövning har resulterat i u-sväng – man är tillbaks på samma gamla spår som förut. Höjda skatter och höjda bidrag. Staten växer och människan krymper. Stora mål men ingen ny politik. Förnyelsen i partiet låter man Maria Wetterstrand stå för och det kommer inte bli roligt för landsbygdens folk.
 

4 kommentarer

  1. lars valler

    Under en period med socialdemokratisk regering hade sverige högre löner, högre skatter och låg arbetsloshet och det skulle allså inte vara möjligt att det harhänt med detta resoneman, och änå hände det? men kan hända att synen på höga skatter ska kopplas till egoismen istället för solidarismen där vi alla bidrog till saker som uppbyggnaden av samhället. Nu ser vi följderna av att sketter inte täcker det som ska renoveras, investeras och själv håller jag med om att socialdemokraterna gjort vissa fel, men mer i plånboken har inte skapat mer jobb då kommuner och landstings tvingas säga upp folk.

  2. JonasE

    lite citat om jobbskatteavdraget:

    ”Eftersom avdraget inte sänker företagens lönekostnader, utan enbart kommer löntagarna till godo, skapas få arbeten”
    (Institutet för Näringslivsforskning).

    ”Skattesänkningarna skapar obalans. Flera av reformerna ökar arbetskraftsutbudet, men efterfrågan kommer inte att öka”(Svensk näringsliv).

    Inte ens Alliansens egna tror på Jobbskatteavdraget som en jobbskapande kraft, och statistik och fakta talar Alliasnens emot, så nu kommer prognoser i stället(gissningar alltså).
    Så varför jobbskatteavdrag?, om inte att skapa klyftor var ett mål försåss.

  3. Lars Bäckström

    Är det något som alliansen har misslyckats med så är det att kommunicera ut fördelarna med jobbskatteavdraget. Aldrig någonsin tidigare har låg och medelinkomsttagare fått inkomstskattesänkningar med runt 25%. Tidigare har Sverige utmärkt sig inom EU med en enormt hög beskattning av låga löner men i och med jobbskatteavdraget ligger vi nu i närheten av
    EU:s genomsnitt. Att vanligt folk i de flesta fall har fått behålla och öka köpkraften har vidare bidragit till att konsumtionen har hållits uppe och bidragit till att Sverige är ett av de länder inom EU som klarat sig bäst genom krisen.

  4. JonasE

    Jobbskatteavdraget sades ju vara för att skapa jobb, nu när det visar sig vara tunnt med det så ändrar man målbeskrivningen så den nästan passar verkligheten.
    För de flesta företagare vet väl att det ger bättre effekt att sälja mycktet till många med lite vinstmarginal, än att sälja lite till få och ta hög vinstmarginal.
    Mycket till få är ju resultatet av Alliansens politik, men var är låginkomsttagarnas köpkraft?.
    Enligt SCB så har de 10% fattigaste fått i snitt 544:- MINDRE i månaden under 2007, medans de 10% rikaste fått i snitt 7.116:- MER i månaden.

    Statistiken talar Alliansen emot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.