Lokalvård i annan regi

Det är märkligt hur vissa partier kan svänga i uppfattningar. Vi var politiskt överens när vi antog en policy för alternativa driftsformer. När vi sedan tar beslut om att kommunens lokalvård ska utmanas så tvekar socialdemokraterna och backar. Nu när anbuden inkommit så visade det sig att alla var betydligt lägre än den egna verksamheten. Det nu antagna anbudet innebär minskade kostnader med runt 30 % jämfört med nuvarande. I pengar närmare 1,4 miljoner kronor. Jämfört med innevarande års lokalvårdskostnader så innebär det kostnadsminskningar med drygt 2,5 miljoner kronor. Jag är övertygad om att våra lokalvårdare är effektiva och alla gör ett bra arbete utirån förutsättningarna och tycker att det är tragiskt att inte den egna regin  klarade av konkurrensen och att inget intresse för intraprenad har visats.

Socialdemokraterna yrkade ändå på att lokalvården fortsättningsvis ska bedrivas i egen regi och effektiviseras ytterligare genom att personalbemanningen reduceras med runt 15 % (ytterligare personalminskning med 2-3 heltidstjänster).

Vi måste våga släppa in andra aktörer som kan utföra tjänster åt kommunen om kvalité bibehålls och kostnaderna blir lägre. Det finns många andra hål att stoppa dessa slantar i, efter att det stora hålet täppts till, som den tidigare majoriteten lämnade efter sig.

Lite smolk i bägaren är dock att upphandlingen inte direkt leder till nya tjänsteföretag i kommunen eftersom samliga anbudsgivare var större företag med säte utanför kommunen.

Det är även viktigt att nämna att samtliga anställda inom lokalvården erbjuds möjlighet till arbete hos det tjänsteföretag som övertar lokalvården från 2011-01-01.

6 kommentarer

  1. Mats Mutant

    Vad är det för stort hål den tidigare majoriteten lämnat efter sig Lars? Centern har styrt den här kommunen i 30 av de 36 är den existerat, hur har du mage att skylla ifrån dig? Den här kommunen är centerpartiets skyltfönster mot världen – ska man bli imponerad?

  2. Väljare

    Tänk så mycket pengar vi skulle spara om vi fick
    ”Alternativa driftformer” på hela kommunen.

  3. Inte hela sanningen

    Du glömde säga att personalen kan bli erbjudna jobb i Göteborg eller någon annan ort. Men det kanske inte gör något vi kanske inte har kvar målet att vi ska få ett ökat antal innevånare i kommunen?

  4. Lars Bäckström

    Det stora hålet är den brist mot balanskravet som fanns när vi fick överta ansvaret sedan dåvarande majoritet kastat in handuken. En brist på närmare 19 miljoner kronor och som kommer att vara helt återställt nu vid årets slut.

  5. Mats Mutant

    Men snälla Lars! Folk går inte på vad som helst längre! Den här kommunen har gått minus 9 gånger av 10 oavsett vem som styr. Sånt här imponerar på de redan frälsta hos andra skapar det politikerförakt. Kliv upp ur sandlådan och tala om vilka framtidsvisioner ni har, hur vi ska få en positiv utveckling i kommunen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.