Matlandet Sverige- för nya jobb och en bättre miljö

Centerpartiet har varit initiativtagare till Visionen om Sverige – Det nya Matlandet – som syftar till att skapa 20 000 nya jobb på landsbygden, från bonden till mejeriet och slakteriet vidare till skolmatsalen och restaurangbordet.
– I matlandet Sverige är bonden en viktig person. Mjölken kommer inte från Konsum eller Ica. Men de jobbtillfällen som skapas i matlandet är inte bara för bönder, det är allt från ostmakare till kockar och turismentreprenörer. Alla dessa företag bidrar till jobb och tillväxt på landsbygden.

Vad vi lägger på tallriken har stor betydelse för vår miljö och vårt klimat. Hälften av all miljöpåverkan sker genom hushållens konsumtion – med mat, transporter och boende. Med mer svensk mat och miljösmarta matval förbättrar vi miljön samtidigt som vi bidrar till att öka antalet arbetstillfällen.

Centerpartiet har i vår kommun agerat för att kommunen framgent vid upphandling ska öka både andelen ekologiska och andelen närproducerade livsmedel.Det finns möjligheter att ställa särskilda krav vid upphandling av livsmedel, ex. vid upphandlig av kött att djuren ska vara uppfödda enligt svensk djurskyddslagstiftning.

 Vi har även agerat för att de matportioner, som levereras till våra äldre i egna hem, ska tillagas i kommunen. Efter att vi avsatt pengar för investering i utrustning så sker nu tillagningen i kommunen sedan några månader tillbaka. Vid vårt senaste pensionärsråd informerade kommunens kostekonom om att det nu är en stadig ökning av antalet matportioner som levereras till våra äldre och att det är tydligt att de äldre är väldigt nöjda med maten.

4 kommentarer

  1. Maria

    Du beskriver en näring som vi tagit för given. Det är på tiden att vi uppgraderar värdet av Det som gror i vår egen mylla.

  2. Gun Rehnman

    Jajmensann, nu ska det bli andra bullar av…!! Tänk er, det är 2010 och det lokalproducerade har knappt dugt..!!!

  3. Mats Mutant

    Det är ovanligt för mig att ge beröm till centern. Men när det gäller maten som levereras till våra pensionärer ska ni ha beröm för att den tillagas lokalt igen. Plastmaten som kommer med flyg och lastbil är en styggelse, så är det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.