En allt starkare ekonomi

Till veckan ska vi bl.a. behandla kommunens halvårsbokslut i kommunstyrelsen. Det ser väldigt bra ut och prognosen för helåret är ett överskott på närmare 9 miljoner kronor. Detta skulle innebära att det stora underskott, som vi ärvde från den tidigare majoriteten, till fullo är mer än väl återställt.

Det som bidragit till det förväntade överskottet är dels det tillfälliga konjunkturstöd som regeringen införde samt minskade personalkostnader genom sänkta arbetsgivaravgifter. Vidare beräknas skatteintäkterna bli högre eftersom man genom olika insatser lyckats bromsa den tidigare stigande arbetslösheten. I stort sett samtliga nämnder flaggar för att de håller budget och en tacksamhetens tanke skickas till alla som jobbar i våra verksamheter och som varje dag anstränger sig för att se till så att våra kommuninnevånare får den bästa servicen.

Det är viktigt att slå fast att det även i framtiden gäller att hålla hårt i slantarna och stärka kommunens egna kapital. Ju starkare kommunens ekonomi blir så ger det oss förutsättningar att prioritera nya satsningar inom viktiga områden som äldreomsorg, grundskola, barnomsorg, enskilda vägar, gator och vattenförsörjning. En stabil ekonomi innebär också att vi kan parera oförutsedda händelser, som brukar dyka upp, utan att tvingas till besparingar och skapa oro i verksamheterna. Det är med kommunens ekonomi som med hushållens budget – det är bra med en buffert om kylskåpet eller bilen pajar.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.