Kommunens äldreomsorg

För några timmar sedan blev jag uppringd av en redaktör från tidningen Norra Västerbotten med anledning av ett pressmeddelande från Arbetarkommunen i Robertsfors. Utifrån de missförhållandena som framkommit runt äldrevården i Piteå, kräver nu socialdemokraterna mer personal i kommunens äldreomsorg.

Hälsoförbundet är i dagsläget ansvariga för kommunens äldreomsorg, ett ansvar som de dock aldrig axlat, och köper äldreomsorgstjänster från socialnämnden och kommunen. Nu har de politiska partierna oavsett partifärg beslutat att avveckla den kostsamma överbyggnad som Hälsoförbundet varit med både styrelse och ett fullmäktige. Avsikten är att efter nyår fortsätta bygga vidare på det samarbete som inletts och att de 2 miljoner kronor, som denna överbyggnad kostat, kan komma vård och omsorg tillgodo.

Det utspel som nu görs från socialdemokraterna i kommunen är lite märkligt eftersom deras förslag var 700.000 kronor mindre till äldreomsorgen när budgetramarna fastställdes i höstas. Om de ansåg att personalbemaningen borde utökas borde de föreslagit mer pengar eller stöttat vårt förslag. (Naturligtvis finns det protokoll på detta.)

Beslutet om sovande nattjänster vid korttids i Ånäset och Nysätragården fattades i enighet i socialnämnden och utan reaktioner från Hälsoförbundet.

Det är viktigt att försäkra att vi har en äldreomsorg som är värdig och säker. Det är inga äldre som låses in och den uttalade ambitionen är att öka bemanningen på Nysätragården. Detta kan vi klara eftersom vi nu håller på att få ordning på den dåliga ekonomin som vi ärvde från sossarna. 

Nu försöker sossarna att köpa röster genom att lova mer pengar åt allt och alla, pengar som de inte har och pengar som de tydligt har visat att de inte har förmåga att hålla i.

Robertsfors kommun behöver politiker som långsiktigt tar ansvar för kommunens utveckling och ekonomin och inte politiker som några veckor före val agerar för att väcka uppmärksamhet.

6 kommentarer

  1. Laila

    Sossarnas utspel är inte särskilt trovärdiga. Under hela denna mandatperiod har de språkat för att lägga ned byskolorna. Tre veckor före valet ändrar de sig och påstår att de vill att byskolorna ska vara kvar. Samma sak om äldreomsorgen. Tidigare motsatte de sig extra pengar till äldreomsorgen men nu, med bara en vecka kvar till valet, föreslår de att kommunen ska öka anslagen till äldreomsorgen. Hur trovärdigt är det med så snabba omkast.

  2. För dyr var ditt mantra

    Som uska minns jag mycket väl ditt mantra som höll i sig i flera under innevarande mandatperiod. Ditt mantra löd: Vår äldreomsorg är för dyr. Gång på gång hördes mantra skalla. Du ska veta att det var något som kändes för en som faktiskt försöker ta hand om våra äldre på allra bästa sätt.Lägga ner själ och hjärta i ett arbete och bara få höra att jag och dom äldre är för dyra.Det kväver en människa och är något som man inte glömmer så lätt.

  3. Långt Centerstyre

    Men SKÄMS Lars Bäckström. Att du kan med och prata om det underskott som du hävdar att Hans är ensam skyldig till. Under de 36 år som kommunen har funnits så har Centern och du styrt den 75% av tiden.
    Att du nu även vill påskina att kommunen kommer gå ca 9 miljoner plus i år har ju inget med din eller Centerns politik att göra. Det är ju Statsbidrag och andra intäkter som ligger bakom detta. Inte NI!!!

  4. Lars Bäckström

    Det var under Socialdemokraternas styre 2003 och 2004 som underskottet på runt 19 miljoner kronor byggdes upp. Årets förväntade överskott på 9 miljoner kronor beror dels på alliansregeringens tillskott av pengar till kommunerna, sänkta arbetgivaravgifter, sänkta kostnader för sjukförsäkringspremier samt även det som revisorerna pekar på att kommunen sedan 2008 haft en gynnsam kostnadsutveckling. I stort sett samtliga nämnder höll sig inom budget och prognosen för innevarande år ser det också bra ut. Slutligen kan jag konstatera att socialdemokraterna föreslog mindre pengar till äldreomsorg

  5. B-O

    Svar till långt Centerstyre.
    Vad jag vet är det inte Sossarna som skaffat fram pengar till ökade statsbidrag och andra intäkter.

  6. Petra

    Långt centerstyre, tror du på allvar att en kommun kan få ett överskott på 9 miljoner med enbart statsbidrag till kommunerna? Det är väl helt självklart att Robertsfors kommun har skött sin ekonomi väldigt bra och lyckats vända på underskottet som Hans och socialdemokraterna försett kommunen med. Lars har mitt fortsatta förtroende iaf!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.