Företagsamt Robertsfors

Centerpartiet är alliansregeringens företagsamma röst och det parti som pratar om vikten av ett företagsamt Sverige. I Robertsfors har vi därför bl.a. verkat för att öppna upp för att privata företag ska ges möjligheter att på vissa områden konkurrera med kommunens egna verksamheter. Vi har även ett ansvar att se till att våra verksamheter erbjuder både bra kvalité och bedrivs på ett kostnadseffektivt sätt.

 Lokalvården har nu upphandlats och visar att det finns andra företag som kan utföra lokalvården i kommunens fastigheter till ett betydligt lägre pris och även uppfylla de uppsatta kriterierna. Jag har förståelse för den oro som finns hos de berörda och att frågorna som hopar sig är många och att svaren är otydliga. Det företag som kommer att sköta lokalvården är naturligtvis intresserade att få mer lokalvårdsjobb i kommunen bland våra företag och serviceställen och är man lyckosam i det arbetet så kommer antalet arbetstillfällen i kommunen att öka inom lokalvård.
 
Oppositionens (S + V) mantra har varit att vi ”säljer ut våra städerskor”. Sedan länge har vi vant oss vid att kommunen köper tjänster som renhållning, skolskjutsar, färdtjänst, matleveranser, snöröjning m.m. Nu pågar arbete för fullt att rusta upp gatorna i kommunen och dessa tjänster är också upphandlade och många som jag mött uttrycker att de är nöjda med resultatet trots att det utförs av en annan utförare än kommunen.
 
Naturligtvis kunde allt detta och mer därtill göras helt i kommunens regi men kostnaderna för kommunen och skattebetalarna skulle naturligtvis bli betydligt högre i slutändan. Vid de debatter vi haft inför valet har jag nu förstått att socialdemokraterna och vänstern står varandra väldigt nära. Vänsterpartierna har uttryckt att allt bör göras i egen regi och att företag som utför tjänster åt kommunen inte ska få göra vinst. Alla som driver företag har som mål att göra vinst och i de flesta fall att återinvestera detta i företaget för att successivt utveckla företaget. Får inte våra taxi/bussbolag, entreprenad- och byggföretag och andra tjäna pengar i sina bolag då säger vi också nej till företagande i kommunen och i landet. Vissa tycks tro att den offentliga sektorn är ett självspelande piano och att näringsliv och företagande inte behövs.
 
Kan kommunen minska kostnaderna inom vissa verksamheter så kan dessa pengar användas för ytterligare satsningar inom grundskolan och omsorgen om barn och äldre.

12 kommentarer

  1. Är lantbrukarna företagare m.m

    Företag som bedriver jord och skogsbruk i vår kommun ser ni dom som företagare? Känner mig tveksam. Hur ofta har ni träffar med företagen inkl jord coh skogsbruk? Att vi behöver företag är nog alla överens om men hur blir dom fler är nog en knäckfråga som ni politiker skulle ägna mer tid åt än att angripa varandra.Just nu blir tanken snäv när vi lägger mest energi åt att sälja ut kommunalverksamhet. Tänk hellre: Vad gör vi om ett företag vill etablera sig i kommunen och behöver lokaler som kan inrymma verksamhet med ex 50 anställda? Vad har vi att erbjuda och vilka kan etablera sig här? Tänk!

  2. Lars Bäckström

    I år har vi vid 2 tillfällen inbjudit alla företagare i kommunen inklusive de som arbetar med jord- och skogsbruk.
    Vi har även haft träffar med verkstadsföretagen där bl.a. Industriprogrammet diskuterades och resultatet av de intervjuer som gjorts med våra verkstadsföretag. Det finns även en kommungrupp inom LRF som vi haft träffar med för att diskutera de tankar som finns i regionen att få till ett småskaligt slakteri. Eftersom jag själv varit lantbrukare under 27år så är min uppfattning att lantbrukarna är företagare och viktiga för kommunens utveckling. Vi har även träffar med köpmännen

  3. Lars Bäckström

    Beträffande lokaler för industrier så finns det ett antal lediga lokaler i kommunen. Vi har politiskt varit överens om att kommunen ska undvika att äga industrilokaler,men är någon intresserad att etablera sig ska vi vara behjälpliga genom råd och stöd och tillhandahålla lämplig industrimark

  4. Positiv till framtiden

    Det viktigaste måste ju vara att främja företagsamhet i kommunen och disponera pengarna som finns på bästa möjliga sätt. Centern i Robertsfors har lyckats väldigt bra med det de senaste åren! Hoppas det är fortsatt grönt innanför kommunhusets väggar även efter söndag.

  5. Lasse

    Tror inte jag sett dig vara så ivrig skrivare som under de gångna veckorna Lars, vilket är bra man ska debattera.

    Men handen på hjärtat så har Ni väl inte åstadkommit så mycket som du skriver om utan Ni har väl mest bara käbblat om hur dåligt det var på de Röd/Grönas tid och om hur illa de skötte kommunpolitiken, men tyvärr har Ni inte varit bättre snarare tvärtom.
    Ni har tjatat om RUT, hur många jobb i Kommunen har ”hon” skapat?
    Jobbskatteavdraget hur många jobb har det skapat?
    Kolla detta så finner du nog en oroande siffra.

  6. Lars Bäckström

    Bra att du observerat att jag varit aktiv både vad gäller blogg och insändare. Beträffande RUT och ROT har det skapat arbetstillfällen i kommunen och tillsammans med utökat RUT-avdrag för de som är över 75 år så kommer vi att se betydligt fler som arbetar inom den sektorn. Är det inte märkligt att vänsterpartierna gör skillnad om man målar runt fönstren och om man torkar samma fönster. Som visats i tidigare blogg så är alla vinnare med RUT och svarta jobb har blivit vita. Vänsterpartierna har varit emot alla stegen i jobbskatteavdragen men nu ska det i stort sett vara kvar oförändrat.???????

  7. Johansson

    Lars kan du presicera, hur många jobb har RUT och ROT skapat i Robertsfors, tror inte du kan svara på det, varför då skriva att det skapats arbetstillfällen, det är inte trovärdigt

  8. Lars Bäckström

    I Vk den 30 aug kan man läsa:

    Åtta Rot- och Rut-jobb i Robertsfors
    Av de 374 nya jobb som skapats i Västerbotten genom Rot- och Rut-avdragen, har åtta jobb skapats i Robertsfors.

    Det uppger organisationen Företagarna i ny statistik. Totalt har cirka 18 000 jobb skapats i landet sedan juli 2009, varav i Skellefteå 119 jobb, Umeå 173 och alltså Robertsfors åtta nya jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.