Käppar i hjulet mot småföretagandet

Kommunen kommer att att ställa nya krav vid upphandlingar framöver. När kommunstyrelsen i förra veckan behandlade förslaget till anbudsförfrågan beträffande samhällsbetalda transporter (färdtjänst, skolskjutsar m.m.) så höll företagarfientliga Vänstern i taktpinnen och (s) höll med om att det ska krävas både kollektivavtal,upprättade jämställdhetsplaner samt planer mot diskriminering och sexuella trakasserier. För mindre transportföretag, som det oftast handlar om, där de anställda utgörs i huvudsak av familjemedlemmar så motarbetar dessa pålagor det företagande som ska främjas och inte kvävas som nu blir fallet.

Efter att ordförandeklubban fallit och tjänstemännen upplyst ordföranden om att beslutet kan vara olagligt så gick vi med på att ett tillägg fick komplettera beslutet i ärendet: att beslutet gäller endast om det är lagligt.

Det är första gången jag varit med om detta, men förmodligen inte den sista.

Kravet på tecknat kollektivavtal är enligt rådande expertis inte möjligt att kräva. Däremot kommer våra mindre företag inom transportområdet att få vidkännas de utökade kraven runt planarbete och statistik vilket troligen kommer att synas i ökade kostnader för skolskjutsar och färdtjänstresor.

Den fråga som många av oss ställer är om dessa krav återkommer i kommande upphandlingar inom snöröjning, renhållning, byggnadsarbeten, elarbeten m.m. och beträffande andra tjänster kommunen köper.

2 kommentarer

  1. Orolig Robertsforsbo

    Låter oroväckande att vi har nu har ett kommunalråd som verkar sakna kännedom om lagar och regler vid upphandling mm.
    Dessutom att sossarna nu försvårar och mer eller mindre utestänger småföretagare i Robban att kunna ha en rimlig chans att vara med vid upphandlingar.
    Man får nog börja läsa styrelseprotokollen från kommunstyrelsens möten.
    Känns inte alls bra.

  2. Aningslös

    Tack för informationen Lars B.
    Detta hade man ju ingen aning om.
    Det är kanske via din blogg som man kan få nyttig information om vad som händer bakom de stängda dörrarna?
    Skrämmande läsning men bra att vi får veta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.