Uppvaktning landstingsledningen

Landstingsrådet Peter Olofsson har tidigast i slutet på denna månad möjlighet  att träffa Robertsfors kommuns repressentanter i ambulansfrågan. Eftersom sparförslagen tydligen avgörs i landstingstyrelsen nu på tisdag så känns det väldigt otillfredställande att den politiska landstingsledningen stoppar huvudet i sanden och undviker att träffa oss. Jag har förståelse för att landstingsrådets kalender är fylld med möten med upprörda människor, men detta har han själv medverkat till genom att lägga fram ogenomtänkta förslag.

Det finns någon som tycker att det är fel att kritisera den politiska majoriteten i landstinget, eftersom de bara är ”budbärare”. Är det så bedrövligt att de bara är marionetter som saknar idéer och handlingskraft, så tycker jag att det bästa sparförslaget är att entlediga landstingspolitikerna och lägga det politiska ansvaret på Regionförbundet Västerbotten. Det förslaget skulle i vart fall spara åtskilliga miljoner kronor, även om det är osäkert om styrningen och besluten blir bättre. Den politiska majoriteten i landstinget (s+mp) har sedan länge kört fast i gamla hjulspår och deras rädsla att pröva nya vägar har gjort att det för vissa kanske uppfattas som att de bara är ”budbärare”.

Eftersom jag troligen inte kommer att få träffa herr Olofsson innan beslut tas i landstingsstyrelsen så vill jag upplysa om att när Robertsfors kommun tidigare ansvarade för ambulansen kunde man hålla nere kostnaderna genom flexibelt nyttjande av ambulanspersonalen. Dessutom hade vi då en ambulans som var fast stationerad i kommunen och inte åkte in till Umeå varje dag för att byta personal.

De namnunderskrifter som insamlats, totalt närmare 1300 namn, kommer nu på måndag, på något sätt, att överlämnas så att det kommer langstingsstyrelsen till handa före besluten ska tas.  

Ett stort tack till det engagemang som alla i kommunen visat i denna mycket viktiga fråga.

3 kommentarer

  1. Maud Olofsson

    Du får inte ge dig Lars. Vi är många som är upprörda över att man drar in ambulansen i Robertsfors. Allt detta beror ju bara på att sossarna inte har skött ekonomin i landstinget under lång tid. Man säger nej till alternativa utförare som skulle kunna visa att man kan bedriva bra vård till lägre kostnad och med bättre service. Man klarar inte av att följa upp och styra verksamheten utan ropar bara på skattehöjningar och mer statliga bidrag. Det är landsbygden och de sjuka som får betala med sämre service. Kräv att få träffa landstingsledningen. Allt annat är ett hån mot oss som bor i Robertsfors kommun

  2. Lars Hammarbäck

    Bra skrivet Lars. Jag håller på att undersöka om det går att lägga fram ett realistiskt förslag om att sätta ut alla tre satellitstationer som Umeå driver på entreprenad. En försiktig beräkning ger vid handen att kostnaderna här kan kapas med 6 miljoner kronor per år och då har du ändå en bra verksamhet kvar. Det gäller att få ihop politiskt stöd för saken och att visa att den är hållbar i både teori och praktik. Viktigt är att man håller ihop över partigränser i en sån här fråga och är lojal med sin hembygd, det tycker då jag i alla fall.

  3. Hans Weinehall

    Hej Lars,
    fortsätt driv på, lägg dessutom till det som Centern med stöd av övriga alliansen drivit om att entreprenadupphandla samtliga ambulansverksamheter i länet. Förmodligen kommer kostnaden för ambulansverksamheten att då kunna pressas totalt i länet. Lt-majoriteten agerar politiskt och vill lägga ner där ambulansen drivs på entreprenad, stick i stäv med att stimulera näringslivet och företagandet i länet. Troligen dyrare, har dessutom inget med ev. statsbidragsresonemang att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.