Offentlig innovativ upphandling

I torsdags var jag till Lycksele för att lära hur offentlig upphandling kan användas för att främja näringslivsutveckling. Robertsfors har liksom andra kommuner i Umeåregionen samverkan med Umeå i många upphandlingar och därför har vi i alltför stor utsträckning förlitat oss till den kompetens som finns i Umeå på upphandlingsområdet. Jag tror att det är viktigt framöver att arbeta för att höja kompetensen beträffande upphandling inom vår egen kommun och att den kompetensen kopplas till kommunens näringslivsarbete för att säkerställa att den upphandling vi gör är lånsiktigt hållbar för kommunens invånare och näringslivsutvecklingen i kommunen.

De flesta småföretag avstår från att delta i offentliga upphandlingar. Krångel och irrelevanta krav avskräcker företagen från att lägga ned allt arbete det innebär att lämna ett anbud. Jag förutsätter därför framöver att vi slipper de irrelevanta krav som den nuvarande politiska majoriteten beslutade vid de senaste upphandlingarna. Dessutom ska alla krav som ställs följas upp och ställer man en mängd onödiga krav så medför det ökade kostnader för kommunen samtidigt som utvecklingen av företagandet i kommunen mot motverkas.

Träffen i Lycksele finansierades av riktade satsningar från statligt håll och det är bra att regeringen fortsätter att satsa pengar för att utveckla offentlig innovationsupphandling eftersom detta förutom höjd kompetens leder till att offentlig upphandling främar företagsutvecklingen och nya arbetställfällen.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.