Det saknas långsiktighet

Gårdagens Fullmäktige lämnade fler frågor än svar. När kommunens plan- och budgetdokument säger en sak och vissa politiker påstår det rakt motsatta så förlitar jag mig fortsättningsvis mer till vad som står i de dokument som tjänstemännen tagit fram.

De mindre skolorna i kommunen är tydligen en nagel i ögat på den nya politiska majoriteten. Alla som var med vet att det var så även för 7 – 8 år sedan och vissa inom socialdemokraterna har tydligen bestämt att slutföra avvecklingen av de mindre skolorna under denna mandatperiod. Kommunen har varken höga kostnader inom grundskola eller förskola/barnomsorg men ändå är det dit (s) riktat merparten av nedskärningarna.
 
På grund av att allt färre elever, sedan några år tillbaka, söker till något av kommunens gymnasieprogram så har vi nu väldigt få elever i ungdomsgymnasiet. Vi har tidigare flaggat flera gånger för att något måste göras eftersom kostnaderna skenar men socialdemokraterna fortsätter slå dövörat till. Det var ändå bra höra att Helen Forsberg (v) delar vår uppfattning att det var olyckligt att gy-program startades upp i höstas med få elever.
 
Socialdemokraterna menar att det ligger ett stort besparingsbeting på vår gymnasieskola. Det besparingsförslag som rektorn lämnat har tredubblats till en miljon kronor. För egen del så har jag kritiserats för att jag fört fram att det borde vara möjligt för gymnasiets elever att äta skollunch vid Tundalsskolans matsal. Därvid vore det möjligt att minska både på personalkostnader och transportkostnader och dessutom kunde det vara hälsosamt för eleverna att gå några hundra meter. Senast i går så menade man från den politiska majoriteten att detta var en fråga för tjänstemännen och att det kan vara ett besparingsförslag inom betinget på 1 miljon kronor. Eftersom det tydligen brister i dialog mellan verksamheter, tjänstemän och politiker så kan jag upplysa om att det nu pågår en nyrekrytering av köksbiträde till Jenningskolan och det är märkligt, om det är så att man från tjänstemannahåll överväger att genomföra en förändring inom detta område.
 
Åkullsjöns Skola är tillfälligt räddad med en återremiss, för att det saknades konsekvensbeskrivning av vad en nedläggning av årskurs 4 – 6 innebär. Intet en rad fanns i de handlingar som fullmäktige hade att ta ställning till och som kunde liknas vid en konsekvensbeskrivning. Nu återstår det för engagerade bybor, föräldrar och politiker att använda tiden fram till nästa fullmäktige till att övertyga den sittande politiska majoriteten om att det är bättre att tänka först och handla sedan.
 
Förväntningen med en ny politisk organisation, där alla verksamheter samlades under kommunstyrelsen. var att få en ökad helhetssyn, handlingskraft och övertänkta politiska beslut. Mycket av det som händer och sker nu i kommunen pekar istället på att utvecklingen går åt rakt motsatt håll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.