Kommunens ekonomi allt starkare

Bokslutet för Robertsfors börjar klarna och det ser betydligt bättre ut än vad tidigare prognoser anvisat. Verksamheterna inom sociala och samhällsbyggnad uppvisar överskott sammantaget på 8 miljoner kr och inom Barn och Utbildningsutskottets verksamhetsområde så blir underskottet endast 300 000 kronor, betydligt bättre än förväntat.

Sänkta arbetsgivaravgifter och minskade sjukförsäkringsavgifter sammantaget med låga räntekostnader innebär ytterligare 2 miljoner kr i mindre kostnader än budgeterat. Den budget som centerpartiet ansvarade för att lägga under 2010 pekar nu resultatet enligt kommunens ekonomichef på ett överskott på 10 miljoner kr. Om detta nu står sig så innebär det att kommunens egna kapital sedan år 2005 har förbättrats med drygt 40 miljoner kronor samtidigt som kvalitén är fortsatt hög i de flesta av våra verksamheter.
 
Robertsfors kommun har bl. a. uppmärksammats att vara bäst i Västerbotten och bland de bästa i Sverige på att göra riskbedömningar enligt en modell som kallas Senior alert. Avsikten är att undvika trycksår, undernäring och fall bland äldre. Sedan 2010 har personalen på samtliga boenden haft verktyget Senior alert till sin hjälp. Dessutom har det beslut som socialnämnden tog i nov 2010, om att öka och jämställa grundbemanningen på våra särskilda boenden, nu verkställts tack vare den förbättrade ekonomin.
 
Den största utmaningen som vi har är att bromsa in och vända befolkningsutvecklingen i kommunen. Här måste vi se den tillväxtpotential som finns i hela kommunen med barnomsorg, skolor service – och fritidsutbud, och inte rusa iväg och rasera detta i byarna. En färsk Sifoundersökning visar att 45% av de som bor i städerna kan tänka sig att flytta ut på landsbygden och att hela 70% av kvinnorna i åldern 15 – 29 år kan tänka sig att bo på landet. Ska vi lyckas i det arbetet så är det angeläget att vi samarbetar över partigränserna och ser hela kommunen som en resurs
Etiketter: ,

En kommentar

  1. jbg

    Bra Lars jag noterar att du har få kommentarer kan det vara så att alla dessa kritiker i tid och otid numera har fått något ihalsen, när socialitsidan har gjort den kraftigaste dikeskörningen med enbart blötmyra under sig(allt åt alla typ Grekland) och det efter helt sanslösa angrepp på de som anstränger sig att ha en sund och utvecklingsbar ekonomi som kommer alla till gagn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.