Företagande och företagsamhet är en resurs som måste bejakas

De senaste åren har det återkommande kommit rapporter om att företagandet och nyföretagandet ökar i hela landet. Glädjande att även bland de unga så fortsätter nyföretagandet att öka. Som jag tidigare nämnt är det bra att vi nu har en regering som ser företagandet som en viktig resurs och för en politik som främjar företagandet. I vår kommun kunde vi glädjande konstatera att Robertsfors år 2011 var den kommun i landet som procentuellt hade störst ökning av nystartade företag. I de flesta fall så handlar det om enmans/kvinsföretag och företag med få anställda. Bland landets över en miljon företag så utgör dessa enmans och microföretag (1 – 9 anställda) tillsammans hela 97% av sveriges företag. (Enmansföretagen utgör 76 % av de svenska företagen)

Några av företagen som startat i vår kommun är inom hälsovård och bemanningsföretag. Jag blir orolig när det kommer signaler om att kommunen genom politiskt ställningstagande avser att bedriva konkurrerande verksamhet gentemot ett av dessa nystartade företag, som är verksamt inom områden som inte direkt faller under kommunens ansvar. Det blir lite märkligt när den politiska majoriteten säger en sak men i handling så görs det rakt motsatta.

 

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Johan Lölf

    Ja visst ska vi vara stolta över att Robertsfors år 2011 var den kommun i landet som procentuellt hade störst ökning av nystartade företag – det lovar gott!
    Samtidigt är statistik på detta område färskvara i högsta grad. Om vi ska behålla positionen så gäller det att jobba på ihärdigt.
    Jag tror att bra insatser på skolans område är grunden för att lyckas. Sen behöver det följas upp med andra åtgärder baserade på kloka politiska beslut.
    Vi har många fördelar i Robertsfors men vi behöver bli duktigare på att berätta om dom för omvärlden.
    Själv bloggar jag om skolan på blogg Johaniskolan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.