Den svenska grisen med knorr på svansen

Vid stämman i Kasamark behandlades även en motion som jag undertecknat å Flarkens Centerpartiavdelnings vägnar. Motionen belyste utvecklingen beträffande grisproduktionen i norra Sverige där de svenska djurskyddsreglerna utgör en bidragande orsak till att produktionen är hotad. Enligt våra regler så får djur till slakt inte transporteras längre än 8 timmar vilket innebär att grisbönderna i norra sverige bara har ett slakteri som de kan skicka grisarna till. Avsaknaden av konkurrens har medfört att grisproducenterna i norra Sverige får ett betydligt lägre avräkningspris i jämförelse med övriga sverige. Den situation som nu råder inom slakteribranchen här uppe innebär även en oro för annan produktion som mjölk och kött.

Stämman var överens om att detta är en mycket viktig fråga. Sverige som land måste verka för att djurskyddslagstiftningen  tillämpas lika inom EU och stämman beslutade att de farhågor som finns, beträffande en hotad jordbruksproduktionen i norra Sverige, ska tillkännages Landsbygdsdepartementet och följas upp.

Sedan har vi alla både som konsumenter eller politiker en skyldighet att agera för att den mat som inhandlas eller upphandlas är producerat enligt de regler som Sverige beslutat. Annars riskerar den svenska grisen med knorr på svansen att i framtiden vara ett minne blott.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.