Konkurrens på samma villkor??

Under föregående år kunde vi glädjande konstatera att en mängd nya företag startat upp verksamhet i vår kommun. Nu nås jag av beskedet att ett av dessa företag avser att flytta merparten av verksamheten utanför kommunen.

Egenföretagaren som är verksam i ett hälsoföretag upplever att kommunen bedriver en konkurrerande verksamhet som snedvrider konkurrensen. När detta påtalats till ansvariga tjänstemän och politiker så har egenföretagaren fått rådet att ta anställning i kommunen.

Vi har sedan 1 januari 2010 en skärpt konkurrenslagstiftning i Sverige som innebär att offentlig verksamhet ska undvika att bedriva konkurrerande verksamhet. Det finns därför all anledning att låta konkurrensverket titta närmare på om kommunens agerande strider mot gällande lagstiftning.

2 kommentarer

  1. Lars-Olov Johansson

    En kryptisk artikel. Vad handlar det här om egentligen? Vad är det för verksamhet kommunen har startat som konkurrerar ut privata företag? Det här låter som en allvarlig anklagelse, kommunen är liten. Visst är det bättre att tala klarspråk istället för att inbjuda till spekulation och rykten. Berätta vad det handlar om!

  2. Lars Bäckström

    Det handlar om företaget Karolinas Medicinska Fotvård som etablerades i Bygdeå förra året. Kommunen har sedan länge bedrivit fotvård med anställd personal. Målgruppen har i första hand varit äldre och personer som fått fotvård på remiss. Men även andra har kunnat vända sig till kommunens fotvårdare och få sina fötter omsedda. Tidigare har det inte funnits något annat alternativ i kommunen.

    Däremot är det nu, när det finns ett företag i kommunen, tveksamt om kommunen enligt den skärpta konkurrenslagen kan fortsätta utföra fotvårdtjänster i den nuvarande utsträckningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.