Ungdomsgymnasiet går inte att driva utan elever

Vilka gymnasieprogram som ska köras igång till hösten har varit en långbänk i kommunstyrelsen. Efter en längre ajournering i styrelsen i går så beslutade nu den politiska majoriteten att det endast blir industriprogrammet som startas upp. Centerpartiet tillsammans med M och FP ansåg att intagningen även till industriprogrammet borde stängas eftersom det var så få sökanden.

Den politiska majoriteten har haft stor beslutsvånda beträffande vårt ungdomsgymnasium och vilka program som ska startas till hösten. Detta velande, och det var likadant förra året,  kostar naturligtvis massor med pengar och när dessa kostnader slutligen fördelas på de fåtal elever finns i vår gymnasieskola så blir det orimligt höga elevkostnader.

3 kommentarer

  1. Mats Gustafsson

    Det är synd att du har denna inställning till försörjning av arbetskraft till Robertsfors industrier. Dagens industrijobb är kvalificerat, finns nästan inga som utbildar sig i Västerbotten inom skärande bearbetning och ganska stora pensionsavgångar. Jag tycker att ni politiker ska sätta er in i detta problem, prata med företagsledare på orten t ex Per Lindqvist Jitmec och hör hans syn på saken så kanske ni kan börja förstå lite bättre industrins behov. Jag har själv jobbat inom industrin i 25 år och har därför en hel de erfarenheert inom detta område.

    Politiska läget har dessutom gjort att Jenningsskolan har blivit en slagpåse istället för att profilera den. En fråga: Vad har du gjort som politiker för att marknadsföra skolan??
    Med vänliga hälsningar Mats Gustafsson

  2. Lars-Olov Johansson

    Jag håller absolut inte med om din analys att industriprogrammet ska stängas ner. Det är ett program som har en lång historia i vår kommun. Skolan är dessutom intimt förknippad med industrierna på orten. Att Robertsfors industrier överlevt många kriser beror på goda möjligheter att rekrytera kunnig och pålitlig arbetskraft, som mycket ofta är utbildade på industriprogrammet. Att stänga detta program kan mycket väl vara lika smart som att kasta ut ungen med badvattnet eller pinka i sina egna byxor.

    Hur gärna man än vill och vilka ideologiska skygglappar man än tar på sig så finns det inget stöd för att välstånd byggs av RUT och ROT eller på att vi kokar kaffe åt varandra. Inte heller att koka saft och sylt eller placera osthyvlar vid E4;an. Nej, Sverige behöver sin industri och sina basnäringar. De som talar om tjänstesamhälle har en hel del att förklara och bevisa.

  3. Lars Bäckström

    Verkstadsindustrin är viktig i Robertsfors och kommer förhoppnigsvis att vara det i framtiden. Tyvärr har vi misslyckats, och här är vi nog flera som får ta på sig ansvaret, med att locka eleverna att välja gymnasieprogram i kommunen. Vi har under de senaste åren haft väldigt få sökande, till bl a industriprogrammet, och vi kan inte längre fortsätta att driva gymnasieprogram med så få elever i varje årskurs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.