Ärlighet varar längst!!

Representanter för Åkullsjöns byalag har idag överlämnat över 700 namnunderskrifter för ett upprop om folkomröstning om de mindre skolornas betydelse för byar och samhällens utveckling. Helt fantastiskt att de på så kort tid lyckats samla så många namn.

Socialdemokraterna gick i valet ut med att de mindre skolorna absolut inte skulle röras om väljarna gav dem sitt förtroende. Ett år senare så fick vi alla se vilket värde det löftet hade. ”Sanningen”  som det nuvarande kommunalrådet bloggade visade sig vara en lögn och ljuger man väljarna rakt i ansiktet så har jag förståelse att många människor runt om i våra kommundelar är upprörda och rent förbannade. Dessutom har den politiska majoriteten hanterat denna fråga på ett mycket klandervärt sätt, utan dialog eller djupare förankring. De boende i Åkullsjön uppmärksammades på detta via bekanta som läst i tidningen Norra Västerbotten att årskurs 4-6 skulle läggas ned. 

Frågan om en folkomröstning kommer upp i Fullmäktige i september. Jag vet hur jag ska rösta. 

Etiketter: ,

3 kommentarer

  1. Bo Hänna

    Det är konstigt att ingen pratar utifrån elevernas synvinkel.
    Det är BYAÅLDERMÄN / BYAÅLDERKVINNOR och RIKSDAGSPOLITIKER och OPPOSITIONSPOLITIKER som ondgör sig över Åkullsjöns skolas vara eller inte vara.
    Jag kan hålla med om att skolor bör få finnas kvar så nära hemmet som möjligt, men det får inte bli in absurdum så att barnen får en sämre utvecklingsmöjlighet, jämnåriga skolkamrater som dom kan umgås och utvecklas tillsammans med.
    Risken finns att dessa elever får en sämre undervisning i och med att läraren ska täcka 3 årskullar. Risken för mobbning och utanförskap blir större ju mindre umgängeskretsen blir.
    Men detta tar ni aldrig upp!! Eller tycker ni inte det är viktigt för barnen så länge skolan får finnas kvar. 30 elever bland årets 9or på Tundal fick inte GODKÄNT, men det är väl också mindre viktigt för er!!

    Nää Åkullsjöbor och Centerpartister se till att det flyttar in folk istället för att prata illa om den kommun ni kommer ifrån.
    Det är såna som ni som stoppar inflyttningen, inte förändringar av byaskolor mm.
    Den statistiken finns inte någonstans att luta sig mot som något reellt

  2. Lars Bäckström

    Jag har fullt förtroende till att föräldrar har sina eller sitt barns bästa för ögonen. Beträffande Åkullsjöns skola så är det inte enbart byalaget eller den politiska oppositionen som varit kritiska utan många av skolans elever och föräldrar känner sig svikna av heliga löften att byskolorna inte skulle röras under den nuvarande mandatperioden. De har också utryckt detta både genom skrivelser, stormöten och i media

    Det finns inga belägg för de farhågor som du påstår finns med mindre skolor. Det är också viktigt att komma ihåg att socialdemokraterna åberopade att nedläggningen av mellanstadiet i Åkullsjön handlade om att spara pengar. Beträffande de elever som nu gått ut årskurs 9 så visar det sig att flertalet under vårterminen förbättrat sina resultat och enligt uppgift är det nu 14 elever som inte har behörighet att bli antagna till nationellt gymnasieprogram. Dessutom tror man att sommarskolan kommer att innebära att ytterligare några fler kommer att bli godkända. Däremot är det samlade betygsgenomsnittet för årets avgångna grundskoleelever nu betydligt lägre än det varit tidigare genom åren, där vi tidigare faktiskt legat över riksgenomsnittet.

    Sedan är det självfallet så att en skola inte kan vara hur liten som helst och det upplever jag att
    föräldrarna har förståelse för. Däremot väcker det känslor hos många, att börja avveckla livskraftiga skolor med ökande elevantal framöver, efter att dyrt och heligt lovat att de mindre skolorna inte ska röras.

  3. Åke Lindgren

    Måste kort bara kommentera Bo Hännas inlägg.

    På kort tid har nästan 700 namnunderskrifter lämnats in till kommunen för att bevara byskolorna i kommunen intakta.
    Jag kan garantera att det är fler än Byåldermän/Byålderkvinnor m.m som finns bland de namnunderstkrifter som inkommit. Självklart är det så att om en skola blir för liten håller jag med om att möjligheten att driva den vidare saknas. Vi är dock långt ifrån det ännu, åtminstonde i Åkullsjön.

    Socialdemokraterna har tidigare angett att orsaken till att flytta eleverna från Klass 4 till 6 i Åkullsjön skulle vara rent ekonomiska. Nu när förslag om folkomröstning lagts fram med stöd av namnunderskrifter kommer plötsligt nya anledningar fram, som att det skulle vara bättre att gå i en större skola och att skälen till flytten inte skulle vara ekonomiska. Något entydigt stöd i forskning för att det skulle vara bättre att gå i en större skola har inte kunnat visas.

    Att det fanns elever som inte fick godkända slutbetyg nu när de gick ut 9;an är vi nog alla överens om att det är frukansvärt trist , framförallt för de berörda. Att byskolorna skulle vara orsaken till detta är doch helt fel.

    Vad gäller den dåliga inflyttningen till kommunen är det ett stort problem. Kan bara nämna i sammanhanget att Åkullsjön inte direkt bidragit till tappet. Vi tillhör de få områden i kommunen som haft positiv inflyttning, om än liten.

    Noterade slutligen att Robertsfors kommun placerade sig på andra plats i tidningen fokus stora undersökning var det är bäst att bo i som barnfamilj. Detta är glädjande och skulle kunna vara något att bygga vidare kring. Jag tror att småskaligheten och faktiskt även byskolorna kan vara en bidragande orsak till det

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.