Sveket mot landsbygden bär Socialdemokraternas signum

Patrik Nilsson (s) försöker i sin blogg ge sken av att det är alliansregeringen som utarmar landsbygden. Tyvär är sanningen att utarmningen pågått under mer än de senaste 50 åren och alla vet vi vilka som i huvudsak alltid varit i regeringsställning både i riket och i region/landsting under den perioden. Det är ditt parti Patrik, socialdemokraterna, som krampaktigt hållit i rodret på dessa nivåer.

Däremot var det en period under 1970-talet, det talades om gröna vågen, då faktiskt befolkningen ökade ute i landsbygdskommunerna däribland vår egen kommun. Vilken roll den borgerliga regering som tillträde 1976 och regerade fram till 1981, hade i detta låter jag vara osagt. Däremot tycker jag mig minnas att den tidigare omtalade flyttlasspolitiken minskade.

När sedan Patrik med siffror försöker beskriva att vår kommun har fått mindre pengar från staten sedan 2006 så glömmer han berätta att bidragen är knutna till antalet invånare, antalet barn i förskola, grundskola, gymnasieskola m.m. Eftersom invånarantalet tyvärr minskat med flera hundra sedan år 2006 och detsamma även barn i grundskolan och gymnasieskolan så är det inte konstigt att bidraget nominellt har blivit mindre.

Vad Patrik även glömmer att berätta är tack vare att kostnaderna för sjukskrivningarna har minskat i hela landet så får arbetgivare i hela landet tillbaka tidigare inbetalda premier. För Robertsfors kommun så innebar det en intäkt på 7,5 miljoner kr föregående år och innevarande år blir det 7,6 miljoner kr.

Centerpartiet har varit pådrivande för en förändrad kostnadsutjämning, vilket nu kommer att genomföras och innebär att vår kommun framöver kommer att få runt 10 miljoner kr mer varje år. Det är därför betydligt lättare att vara kommunstyrelsens ordförande i Robertsfors med alliansen i regeringsställning än med en rödgrön vänsterröra i regeringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.