Ett minskat bidragsberoende

Patrik Nilsson (s) försöker återigen ge sken av att alliansregeringen sviker och fortsätter åberopa de beräkningar som Per-Ola Moström gjort beträffande statsbidragen över tid. Det är märkligt att socialdemokrater alltid förordar ökat bidragsberoende, vare sig det gäller människor eller kommuner. Det är tragiskt när politiken inte uppskattar när kommuner och människor ges förutsättningar att klara sig sjäva med mindre bidrag..

Jag har tittat närmare på hur mycket arbetsgivaravgifterna verkligen har minskat sedan år 2006. Jag blev själv överraskad när jag ser att vi totalt har en arbetsgivaravgift nu som är mer än 3 % lägre. År 2006 låg den på 41,66 % och nu ligger den på 38,46%.

Detta innebär tillsammans, med den kraftigt sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar, att vår kommun Robertsfors med en lönesumma på drygt 200 miljoner kr. totalt har  närmare 7 miljoner kr årligen i minskade kostnader för kommunens anställda.

En annan viktig faktor är det förhållandevis låga ränteläget som innebär att Robertsfors kommun under många år har haft betydligt lägre kostnader för våra lån.

Som jag tidigare dessutom nämnt så har i vår kommun elevantalet i grundskolan minskat från millenniumskiftet och fram till nu med mer än 40 % (450 elever färre i grundskolan). Denna kraftiga elevminskning innebär även färre gymnasieelever. Det har naturligtvis inneburit att kommunens kostnader blivit betydligt mindre och följaktligen så har statsbidragen inte ökat i den utsträckning som Per-Ola Moström förväntat sig.

Patrik Nilsson (s) beskriver nu att det ekonomiska läget i vår kommun varit dåligt under alliansregeringen.  Det är då märkligt att han och (s) samtidigt vägrat att ta tag i de skenande kostnaderna i vår egen gymnasieskola där eleverna lyst med sin frånvaro. Trots att det enligt tjänstemännen nu pågår en avveckling av ungdomsgymnasiet så vägrar den politiska majoriteten ta beslut i frågan.

Hans Lindgren, Patriks partikollega,  var kommunalråd i vår kommun under delar av den tidsperiod (s regeringen med Göran Persson) som Per-Ola Moström åberopar. Vi vet alla hur illa det slutade för kommunen. När Hans Lindgren och socialdemokraterna den gången kastade in handduken så efterlämnades ett stort svart hål, ett minus på totalt 19 miljoner kr.,  ett hål som under Centerpartiets ledning därefter fylldes igen med råge.

Vilket politiskt parti som sedan bär huvudansvaret för den avfolkning av landsbygden som pågått i snart 60 år överlåter jag utifrån mina tidigare inlägg andra att bedöma.

2 kommentarer

  1. Per-Ola Moström

    En rättelse:
    Vilka märkliga beräkningar som Ni gör! Arbetsgivaravgiften var 2005 32,46% och är idag 31,42%.
    Alltså ca 1% lägre – inte 3%.
    Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Arbetsgivaravgifter_i_Sverige

    Och när det gäller AFA-pengarna så är det en återbetalning från 2005-2006! Alltså inget som har med Alliansregeringen att göra. De 11 miljarderna utbetalas 2013 och förbättrar förstås bokslutet. Men egentligen hör det hemma 2005-2006.

    Kolla själv:
    http://www.skl.se/vi_arbetar_med/ekonomi/budget_och_planering/nyhetsarkiv-budget-och-planering/aterbetalning-fran-afa-forsakring .

    Det gäller att hålla ordning på siffrorna….

  2. Lars Bäckström (inläggsförfattare)

    Det är inte alls märkligt. De siffror jag angett innefattar dels lagstadgad arbetsgivaravgift samt avtalsförsäkring och avtalspension. Det vi brukar benämna PO-pålägg i kommunen. Detta är hämtat direkt från Sveriges kommuner och Landstings hemsida.
    Beträffande AFA pengarna så avser de pengar som betalas ut i år premier inbetalda åren 2005/2006 och de pengar som betalades ut 2012 avsåg premier inbetalda 2007 och 2008. Naturligtvis innebär en intäkt på totalt 15,1 miljoner kr mycket för kommunen samtidigt som arbetsgivaravgiften/PO-pålägget har minskat med mer än 3 %. Det blir som jag beskrev många miljoner kr varje år i mindre kostnad för landets kommuner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.