Kärnkraft + Putin = Nej Tack!!

Vid kvällens fullmäktige kommer vi att fatta beslut kring ett medborgarförslag som jag tillsammans några andra undertecknat. Dessutom har jag med andra i nätverket varit ute och samlat namnunderskrifter till stöd för förslaget. Det har varit fantastiskt roligt att de flesta av våra invånare direkt uttryckt att någon kärnkraftsetablering i vår närhet vill man direkt markera att man tar avstånd ifrån.

När förslaget var uppe i kommunstyrelsen så var det endast (fp) och (m) som hade en avvikande uppfattningen. De ansåg att kommunen istället skulle stödja länsstyrelsens yttrande i frågan.

Eftersom socialdemokraternas nuvarande partiledare Stefan Löfvén varit (och kanske fortfarande är) en stor förespråkare för fortsatt utbyggnad av kärnkraft inom landet så är det glädjande att (s) nu lokalt i kommunen tar avstånd från fortsatt kärnkraftsutbyggnad i vår närhet.

Centerpartiet har under väldigt lång tid varit pådrivande för utbyggnaden av förnyelsebar energi och på riksstämman beslutat att vi vill ha ett helt förnybart energisystem inom en generation. Den energiöverenskommelse som centerpartiet gjorde i alliansen för drygt 5 år sedan blev startskottet för en utbyggnad av förnyelsebar energiproduktion som slår alla rekord. Sedan år 2006 har den förnybara elproduktionen från bioenergi ökat med 50 % och vindkraften har tiodubblats och Sol-el är Sveriges snabbaste växande enerigislag. I dag är mer än hälften av landets energiförsörjning förnybar och av vår elproduktion är mer än 60% förnybart.

Sverige är nu ett av de ledande länderna i världen inom förnybar energi och vi har redan passerat de EU mål som är satta för Sverige till år 2020.

Det förnyelsebara är vår framtid och kärnkraft hör dåtiden till. Därför är det viktigt att vi markerar vårt avståndtagande mot det planerade kärnkraftsverket i Pyhäjoki (som ska byggas av ryssarna) och mot all etablering av kärnkraft vid Bottenviken och Kvarken.

Dessutom med tanke på det maktspel som äger rum nu mellan Putin och Ukraina så är det verkligen tragiskt om Putin får makt över fler energikällor. Han borde avväpnas istället för att ges ytterligare vapen i sin hand.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.