Dubbelfel av både vk och (s) ordförande

Nedan insändare skickades in till tidningen v.k. den 28 aug. men har ännu inte publicerats. Därför väljer jag att på detta låta detta komma till kännedom:

Olyckligt att låta enskilda människor och företag klä skott för kommunens underskott

I vk.27 aug. fanns ett stort uppslag om att en boende spräckte sociala utskottets budget i Robertsfors. En person hade under kort tid behövt mycket vård och larmutryckningarna hade varit många.  Det som inte framgår i reportaget är att det fanns särskilda omständigheter där man från kommunens sida gjort bedömningen tillsammans med anhöriga att det vore olämpligt att flytta personen till ett annat boende.  Detta resulterade till att hemtjänsttimmarna och larmen blev många och långa både dag som natt. Dagtid var det hemtjänstföretaget Vårdsolen Norr AB som svarade för vårdinsatserna och larmen. Det som dock inte framgår är att nattetid var det kommunens egen hemtjänstpersonal  som svarade för utryckningarna till den kostnad om 297 000 kronor som nämndes i reportaget.

Socialchefen nämner vidare i reportaget att han kommer att föreslå att politikerna fastställer att inriktningen framöver bör vara att eftersträva en begränsning av hemtjänstinsatserna i ordinärt boende till sex timmar per dygn. ( i tidningen felskrivet sex timmar per vecka)

Journalistiskt är det olämpligt att på detta sätt hänga ut en enskild person och dennes anhöriga. I en mindre kommun som Robertsfors är det alltför lätt att identifiera vem personen är som varit i så stort behov av vård. Vi har människor i vår kommun som under vissa perioder i livet är i behov av väldigt kostsam vård, och att dessutom låta dessa schavottera i media är olyckligt.

Kommentaren från sociala utskottets  ordförande Gun Ivesunds (s), att det inte skulle kostat lika mycket om hemtjänsten varit i kommunens egen regi, tyder på liten insikt om vården och sin egen roll och ansvar i detta.  Vård av äldre och sjuka kostar pengar oavsett  vem som utför vården.  Som ordförande i utskottet som ansvarar för äldreomsorgen och även varit med och beslutat om att införa LOV så borde hon ta ett större ansvar för kommunens äldreomsorg, vare sig den utförs i kommunens regi eller av annan utförare.

I tisdags när kommunstyrelsen fastställde budgeten för år 2015 så fanns det en begäran från sociala utskottet om tillskott om 5,8 miljoner kr för att klara nästa års åtagande inom äldreomsorg, LSS m.m. Beslutet från kommunstyrelsen blev dock att endast tillföra 970 000 kr, vilket innebär att nästkommande år saknas det närmare 5 milj.kr i sociala utskottets budget.

Vilket företag eller vilken enskild person riskerar att hängas ut om sociala utskottet därför återigen nästa år redovisar underskott??

Lars Bäckström ( c )                  Marta Pettersson ( c )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.