En otrolig plantskola

Det bor 260 501 personer i Västerbottens län. Alltså en bit mer än i Uppsala.

Trots det så vann Västerbotten TV-pucken i dag för andra gången på tre år efter seger 3-0 i finalen mot Västergötland.

Det är bara att ta av hatten och imponeras av den oerhörda talangfabrik som länet blivit och det är inte bara Skellefteå AIK som levererar spelare. Oskar Lyrenäs-Ståhl satte 1-0 målet och han var ett av sju Björklöven i truppen.

Övriga är: Dennis Westergård, Ludvig Vännström, Erik Rainersson, Oskar Hägglund, William Eriksson och Hugo Svedjeland.

Jag har tidigare skrivit om Lövens ungdomsverksamhet och problemen som finns med J20 laget utanför SuperElit, men det är värt att många gånger belysa hur det fortsätter att produceras talanger trots att antalet spelare i varje årskull är väldigt begränsat.

Som sagt. Imponerande.

En kommentar

  1. Enrico

    Om man kollar trupperna i J20 så kan man i Skellefteås och MoDos lag se att de innehåller en hel del spelare som säkert spelat i Björklöven om man haft ett lag på högsta nivån.

    Målvakten som stått mestadels i Skellefteås lag är Joel Vännström, moderklubb Teg.
    Målvakten som stått mestadels i MoDos lag är William Silfwerfeldt Öhman, moderklubb Björklöven.

    De tre poängmässigt bästa backarna i Skellefteås lag har moderklubbarna: Hörnefors, Björklöven och Sävar, och har alla gått från Björklöven till Skellefteå.

    Efter en slarvig överslagsräkning av trupperna så hittar man i Skellefteås lag 13 spelare från Skellefteå med närområde, och 7 spelare från Umeå. I Modos lag är samma siffror 12 för Ö-vik samt 5 för Umeå, vilket ger totalt 12 spelare från Umeå med närområde.

    Umeå som hockeyplantskola är alltså fullt jämförbar med erkända städer som Skellefteå och Ö-vik, och som synes är detta inte utfyllnadsspelare vi pratar om. Visst ska råvarorna förädlas ytterligare och jag tar inget ifrån det eminenta jobb som sedan görs med dessa spelare.

    Vore kul om du Gustav, kunde göra en riktig analys av detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.