Palmebjörk talade till folket

I dag arrangerade VK en politisk debatt på Restaurang Allstar som en start mot valet i höst.

Zzzzzzz.. har ni somnat?

Då Björklöven är oerhört viktigt för Umeå som stad så gjordes även en intervju med Jon Palmebjörk i samband med det väldigt publika arrangemanget.

Min kollega Markus Isacson skötte intervjun.

Här kommer min bästa sammanfattning av vad som blev sagt.

Gillar du kultur?

Ja. Som stolt Umeåbo var jag naturligtvis på invigningen i helgen och sen självklart kommer jag att besöka gitarrmuseet.

Är hockey kultur?

– Det beror på hur man spelar

Är Björklöven kultur?

– Det tycker jag.

Om jag säger Chipsjon, vad säger du då?.

– Det är ett smeknamn som jag fått och som levt med lite grann. Första gången jag hörde det var det från mina egna fans som tyckte att det gick lite för långsamt på isen. Jag var lite rundare och goare på den tiden.

Har du dragit ned på chipsätandet?

– Tyvärr har det blivit så, men det har väl haft positiv inverkan på spelet.

Jag har hört rykten om att du spelade fotboll och utgjorde ett vasst anfallspar med Mikael Lustig som yngre?

– Det stämmer. Jag lärde Micke allt han kan. Vi firade många triumfer tillsammans. Jag är uppvuxen i Sandåkern och spelade fotboll där. Jag var tyvärr inte lika bra där så det blev hockeyn som jag valde tillslut.

Det sägs att du lirat även oerhört mycket biljard?

– Jag hade ett oerhört bra schema på Dragonskolan så det fanns gått om tid att spela biljard och jag har fortfarande drömmen m att ha ett biljardbord hemma. Så visst det har blivit en hel del biljard genom åren.

Varför blev det hockey för dig?

– Jag har två idrottsintresserade föräldrar. Min far är en gammal storback i Teg och han spelade både fotboll och hockey där. Han fick mig in på hockey. Sen är jag och har alltid varit en sportnörd s det var inte så konstigt att det skulle bli sport för mig.

Du har varit ute i både Sundsvall och Örebro och sen kom du tillbaka. Vad är skillnaden på den Jon som lämnade Löven och den som kom tillbaka?

– Den som lämnade Löven fick inte va kvar, Han såg ut som Chipsjon och var inte mogen nog att satsas på. Jag fick lära mig vad hockey var och vad träning var. Sundsvall satsade på och det växte sedan vidare i Örebro.

Hade du varit samma spelare utan att varit ute i Sverige?

– Jag torr inte det. Nu är jag några år äldre, men jag är tacksam över det coacher som sa vad jag gjorde fel och som visade mig vad hockey är och hur man ska träna. Jag är inte fullärd just nu, men vet vad som krävs numera.

Vilka drömmar har du inom hockeyn?

– En dröm var att spela upp löven i allsvenskan och det var därför jag kom hem. Nu är nästa dröm att spela upp löven till SHL som det numera heter där och att spela i SHL. Jag vill bli bättre år efter år och ta mig längre vidare i karriären.

Om vi ska prata om resultaten för Löven. Det går ganska tungt för tillfället ni har jag vet nästan inte hur många förluster i rad nu. Hur är det att vara Lövare just nu?

– Det är alltid fantastiskt att vara Björklövare. Vi har världens bästa fans. Man kan spela bortamatch i Rögle och ändå är det150 fans står och sjunger samma sånger där som hemma. Det är otroligt, men visst är det tufft just nu. Det kommer fram många och ställer frågor. Varför gör ni inte som när ni vann och visst är det jobbigt att måsta svara på alla frågorna. Det är tufft att torska matcher så här många i rad och det sätter sig i huvudet.

Ni började så där den här säsongen, sen det blev jättebra med tio raka och nu en massa förluster. Vad beror sviterna på?

– Jag önska att jag visste svaret. Det sitter för mig otroligt mycket i skallen. Har man måltorka, poängtorka som spelare vet jag att det kan studsa in ett mål på en skridkso eller så och då kan det här då kan det komma fler. Vi vet att vi kan det här och kan vinna mot alla lag, men ibland är inte hockeygudarna med oss, men vi är övertygade att det vänder.

Det har gjorts en del ändringar. Ni har fått in Tommi Hämäläinen i båset. Vad betyder det?

– Han har betytt mycket. Jag känner honom privat sen tidigare. Han är mycket rak och målmedveten. En arg finne som skäller på oss. Jag tror att det är vad vi behöver. Jens är mycket hockeykunnig och med den mixen med Jens, Tommi, John och Patrik har vi allt vad vi behöver.

Ja Patrik Sundström är också med. Hur är han?

– Patriks ord är lag. Han var en oerhört duktig spelare, kan mycket hockey och sticker in kommentarer om saker vi bör tänka på och hur man kan göra. Det betyder mycket. Sen kommer han med de största gliringarna och mest positiv kommentarerna om man gör något bra eller dåligt. Han är en stämningshöjare.

10 omgångar kvar och ni ligger på kvalplats. Finns det ett tillfälle då det blir dags att börja förbereda sig för att det blir ett kval?

– Nej det tycker jag inte. Det är lätt att man faller ned i en depression när det går dåligt, att man känner sig ledsen och tung i kroppen, men vi det är 30 poäng kvar att spela om. Vi är bara några poäng bakom och möter båda bottenkollegorna på hemmaplan.

Det pratats om värvningar. Vad tycker du att ni skulle behöva värva?

– Någon som gör en massa mål match efter match skulle vara bra. Sen en go gubbe som kommer in och smittar av sig på oss. Något litet stjärnskott som höjer stämningen i truppen alltså.

Intresset för Björklöven är stort oavsett hur det går. Hur tror du att det kommer sig?

– Det är därför man vill spela för Björklöven. Jag kan inte tala om vad som hände före jag börja spela, men sen jag började har det alltid varit så här bra. Det finns en kultur att man hejar på laget i sitt hjärta här i Umeå och man kan känna sig trygg med löven som favorit klubb. Det kommer alltid levereras rubriker och vara spännande. Så har det alltid varit vad jag vet.

Till sist. Marie-Louise Rönnlund gjorde ett utspel om OS till Umeå 2026. Vad säger du om det?

– Det är taget. Vi har börjat fantastiskt med kulturhuvudstadsåret. Så vi vet vad man ska göra.

* * *

En lite annorlunda och kanske inte så hockeynördig intervju med Jon, men ändå trevligt att få höra något annat än det jag är van vid från Lövenspelarna.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.