Matchdag – Karlskrona borta

Allt har varit solsken, guld och gröna skogar för Björklöven ett tag nu. Sällan har fansen mått så bra, men nu efter Emil Lundberg hastiga och mindre lustiga transfer till Djurgården väntar ett av seriens mest fartfyllda och svårspelade lag på bortais. Här kommer en guide till matchen mot Karlskrona.

Malmö leder inte serien just nu även om det alltid är den mentala bilden av serien. Det gör Karlskrona, som inför säsongen var bottentippat, men det är en annan sak. Karlskrona leder serien och har gjort hela 139 mål, 31 fler än Björklöven.

Känslan är att Björklöven är inne i en fin form och så är det, men Karlskrona är i en vanvettigt bra form. De har åtta raka segrar och har bara släppt in 15 mål på de åtta matcherna.

I samtliga tre matcher mellan Karlskrona och Björklöven har blekingelaget fört spelet och haft mest puck, men vid tidigare möten har Björklöven varit i ett annat läge. Då har de spelat för sin överlevnad eller varit i en speluppbyggande fas. Nu spelar Löven får ett playoff och är mer färdiga i sitt spel. Det borde borta för en mer jämn spelbild än tidigare. Så frågan är. Klara Löven KHK:s fart och vilka är mest effektiva?

Kan Björklöven vara det laget och kan Kevin Lindskoug så som statistiken säger överglänsa Patrick Galbartih så kan fjärde raka segern och sjunde på åtta matcher vara ett faktum, men det blir inte lätt, nej inte lätt.

Laget:

Så här formerar sig Löven sett till träningen i går.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Johan Mattsson)
1:a femman: Stefan Andersson, Per Hållberg  – Jack Combs, Stefan Öhman,Jon Palmebjörk
2:a femman: Karl-Johan Lundström, Tommy Wargh – Mark Hurtubise, Kim Karlsson, William Quist
3:a femman: Alexander Hellström, Tobias Björklund  – Felix Maegaard-Scheel, Viktor Ekeståhl-Jonsson,  Lucas Sandström
4:a femman: Rasmus Edström, Mats Lavander, Henrik Nyberg, Nicklas Johansson, 

Jonathan Harty gick inte för fullt och spelar troligen inte, Thörnberg är borta efter sin smäll. I övrigt är alla tillgängliga.

Mina nycklar till seger:

¤ Misstagen. Karlskrona är laget som ställer om snabbast i hela serien. De slår gärna stenhårda långpassningar på flygande spelare. Det gäller att minimera misstagen. Annars blir det 2 mot 3:or och 1 mot 2:or för Löven.

¤ Starten. Då KHK inte tappat ledningen från första perioden den här säsongen en enda gång så är starten inte att underskatta. kan Löven få första målet så ger det oerhört mycket. får KHK det så har de ett ruggigt självförtroende just nu.

¤ Formationerna. Björklöven ställer upp med två nya formationer efter Lundbergs flytt och Thörnbergs skada. Nu handlar det om att få dessa att fungera offensivt omgående då det är just de två nya formationerna som ska skapa framåt.

Sagt från Lövenhåll:

– Karlskrona är ett av de lagen i allsvenskan som spelar med allra bäst fart och skridskoåkning. Vi har spelat med bra fart på slutet så det gäller att fortsätta med det om vi ska matcha Karlskrona. Vårt mål den här säsongen var att etablera sig i allsvenskan och undvika de två sista platserna, men självklart nu när vi har chansen vill vi nå playoff, säger Patric Wener.

Noterbart om Karlskrona:

¤ Karlskrona är seriens näst effektivaste lag med en avslutsprocent på 10.98. Med 1266 skott på mål har de bara Malmö (1415) och Rögle (1343) framför sig i den statistiken.

¤ Karlskrona är seriens bästa lag i boxplay med bara 28 insläppta mål och 83.33 procent uppklarade numerära underlägen.

¤ Karlskrona är seriens bästa lag när de fått ledningen i första perioden. Endast en av 15 gånger har tappat en ledning efter första perioden till oavgjort. Inte en enda gång har de tappat en ledning till förlust.

¤ Joel Kellman är Karlskronas bästa poängplockare och målskytt med 33 (14+19) poäng. Han har dessutom flest matchavgörande mål med fyra stycken. Hack i häl hittar vi fjolårets succéman i KHK Alexander Bergström på 32 (12-20) poäng. I powerplay är trion Erik Thorell, Niklas Lihagen och Jimmy Andersson farligast med fyra pp-mål vardera.

¤ Trots att KHK leder serien hittar vi Patrick Galbraith på en blott åttondeplats i målvaktsligan med 91.30 i räddningsprocent.

¤ Karlskrona har en helt skadefri trupp och alla tillgängliga. Tränare Pelle Hånberg måste därmed ställa över två spelare vilket han tar beslut om efter förmiddagsträningen på tisdagen.

Sagt från KHK-håll:

– Varje match nu i slutet är mycket kamp och heta känslor, jag tror på det idag med. Men vi kommer att vilja föra matchen med mycket energi från start. Vi vill agera med full fart och stort självförtroende, smarta lösningar från egen zon och ända ner i anfallszonen. Jag vill att vi har ett bra passningsspel och komma till avslut. Vi måste framförallt se upp med deras kontringar och powerplay, säger tränare Pelle Hånberg till KHK:s hemsida.

7 kommentarer

  1. Pingback: Matchdag – Karlskrona borta | Lövenbloggen | KHK Focus

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag tänkte samma sak när jag läste citatet. Ska man se till de senaste matcherna är det inte pp och kontringar man ska se upp med utan Lövens fysik och presspel, men det är väl lätt att tänka i gamla hjulspår.

  2. Enrico

    Jag hoppas att WoW vågar matcha rätt formation i rätt lägen och mot rätt motståndare i så stor utsträckning det går.

    Att matcha Felix-VEJ-Lucas så mkt som möjligt vid defensiva tekningar och mot motståndarnas främsta offensiva hot bör göras frekvent resten av säsongen, dom kommer att vara livsviktiga defensivt i ett eventuellt kval. Även om Lucas kanske inte är klippt och skuren för rollen och VEJ borde hårdträna tekningar.

    Öhman är en annan som kan ta sig av en toppformation hos motståndarna, men med Combs och Jon Kanon får han nog ingen direkt hjälp defensivt, de måste minimera misstagen och inte skapa spelvändningar för motståndarna, ser helst Öhmans kedja starta i anfallszon så ofta som möjligt. Många oroar sig över Combs fysiska attribut, men kom ihåg att Öhman-Palmebjörk funkade rätt bra med Mårs som inte direkt var någon raket på skridskorna.

    Jag ser hellre att Wille-Kim-Mark får mer defensiva uppgifter eftersom samtliga tre är bra på att både ta sig ur egen zon och att ta in i anfallszon, och både Mark och Wille är farliga när de kommer med fart från mittzon. Kim är dessutom en av våra bättre tekare, och Mark kan gå in om det behövs, bra med två tekare inne defensivt.

    Nicke och Nyberg bör matchas sparsamt och helst mot motståndarnas sämsta formation, med Lavander blir hela formationen för långsam, medan Thörnberg-Johansson-Nyberg skulle kunna vara en bättre fjärdekedja framöver med mer speltid.

  3. kaLLe aNKa

    KHK är så klart stora favoriter i kväll, det är bara att se på svenskaspel.se 1. 1,50 X. 4,60 2. 4,80 det säger allt om vem som är favoriter.

    Men hur ofta har svenskaspel rätt, det är en annan fråga.? Sen så vet ju alla att när pucken släpps så spelar det ingen roll vem som är favoriter längre, då kan allt hända.

    Men det är självklart rimligt att tro att KHK ska vinna, det är ju ingen skräll om dom gör det.

    Om man ser till hela säsongen vad talar då för ett borta svagt Björklöven som tidigare också fick stor stryk med 5-1 borta mot KHK.?

    Jo formen efter nytt år skulle jag vilja säga spelar in och att man nu mer spelar med nästan fullt lag sedan några matcher tillbaka, det spelar så klart stor roll och inte minst Kevin Lindskoug i målet som gjort det ruggigt bra på slutet.

    Björklövens form 2015: Totalt 18 av 24 +11 och 7 av 12 +5 på bortaplan får ses som klart godkänt.

    Vad talar då för KHK? Hemmaplan så klart den största fördelen för KHK men sen har ju dom också en grymt bra form efter nytt år.

    KHK’s form 2015: Totalt 21 av 24 +15 och 9 av 9 +6 på hemmaplan är ruggigt bra facit.

    Själv tror jag matchen slutar oavgjort efter tre perioder och att Björklöven får med sig minst en poäng hem till Umeå. 😉

    Sen är det lite konstigt att just nu när Jesper Thörnberg är skadad och Emil Lundberg åkt hem till fjollträsk, så har både Jon kanon och Combs helt plötsligt kommit i form och antagligen i stor form också, då man går rätt in i första femman. Ja mer än så behöver man nog inte säga.!

    • Tyko

      Dom lirar i 2a femman med Öhman, förmodligen är ingen av dom i topform och ska man spela med nån då så är det ju just Öhman. Smartast spelaren i allsvenskan och en kille som t.o.m skulle kunna få Donald Brashear i form.

  4. kaLLe aNKa

    Tyko:
    Det var precis det jag försökte att säga efter vita-hästen matchen att man skulle spela palme och combs i en producerande kedja, men då var han inte i form fysiskt. .. nu vet jnte jag om han var i bättre fysisk form i dag, men nu gör han ändå 1 mål med lite bättre och mer passande lag kamrater för hans spelstil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.