Domen på Robert Carlsson

Det var i Lövens hemmamatch mot Södertälje då Robert Carlsson tacklade Björklövens Jesper Thörnberg mot huvudet så Thörnberg blev avsvimmad – nu har domen kommit för Carlsson.

Såhär ser den ut i sin helhet:

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn: Robert Carlsson
Förening: Södertälje SK
Matchdatum: 2015-01-30
Mellan: IF Björklöven – Södertälje SK
Domare/anmälare: Peter Lyth

BESLUT
Efter match penalty i match mellan IF Björklöven och Södertälje SK, HockeyAllsvenskan, den 30 januari 2015, åläggs Robert Carlsson, Södertälje SK, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head);
1. Avstängning fr.o.m. den 31 januari 2015 t.o.m. den 10 februari 2015. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

2. Böter om 4 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Avstängningen bedöms motsvara 3 matcher, varav 1 match omvandlas till böter.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Robert Carlsson samt en filmsekvens från händelsen.
Av anmälan framgår följande: En Björklövenspelare skulle starta ett uppspel från en position bakom eget mål. Strax efter att han passat pucken blev han tacklad i huvudet av Robert Carlsson som kom med fart för att checka på Björklövenspelaren. Kraften i tacklingen tar i huvudet först och Björklöven-spelaren blev liggande på isen.
Robert Carlsson har i huvudsak uppgett följande: Björklövenspelaren såg honom komma och han fullföljde tacklingen eftersom han ansåg att motspelaren fortfarande var puckförande. Strax innan tacklingen skickade motspelaren iväg pucken och blev väldigt låg. Björklövenspelaren borde varit bättre förberedd på att ta emot tacklingen. Tacklingen utdelades med axeln före och med skridskorna i isen.
Disciplinnämnden gör följande bedömning: Anmälan får stöd av filmsekvensen och nämnden anser därför att det är utrett att händelsen gått till såsom beskrivits i anmälan. Robert Carlsson har alltså gjort sig skyldig till en tackling mot huvudet. Eftersom motspelaren, såvitt nämnden vet inte blev skadad, och eftersom det inte finns några ytterligare försvårande omständigheter anser nämnden att påföljden kan bestämmas till en avstängning som i tid bedöms motsvara tre matcher, inklusive den automatiska avstängningen. En av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som används i bl.a. HockeyAllsvenskan.

***

Ytterst märkligt att de skriver att Thörnberg inte blev skadad, då han både blev avsvimmad och fick hjärnskakning.

10 kommentarer

        • Erik Åström (inläggsförfattare)

          Det är verkligen inte Lyths fel. En domare redovisar endast själva händelsen och skickar med matchvideon, sedan är det helt upp till disciplinnämnden.

          • Canoah

            Jasså, gör han?

            Kolla då på dessa anmälningar, först Peter Lyth:

            Av anmälan framgår följande: En Björklövenspelare skulle starta ett uppspel från en position bakom eget mål. Strax efter att han passat pucken blev han tacklad i huvudet av Robert Carlsson som kom med fart för att checka på Björklövenspelaren. Kraften i tacklingen tar i huvudet först och Björklöven-spelaren blev liggande på isen.

            Sedan ett annat case nyligen via denna länk: http://www.viasatsport.se/nyheter/hockey/almtuna-forward-stangs-av-fyra-matcher/

            Av anmälan framgår följande: 16 minuter in i första perioden skulle Västerås spelare nr 20 lägga pucken längs sargen till medspelare i en något pressad situation. Han fick pucken lite för långt ifrån sig och måste sträcka sig. När han slagit pucken så gick nr 9 i Almtuna (Emil Ripstrand) in för att tackla honom i nord-sydlig riktning. Tacklingen tog med axeln direkt i ansiktet på Västerås nr 20. Nr 20 blev groggy och när han försökte resa sig vek sig benen. Han utgick skadad och spelade inte mer under matchen.

            Domen i delar: Anmälan får stöd av filmsekvensen och nämnden anser därför att det är utrett att händelsen gått till såsom beskrivits i anmälan. Nämnden anser att motspelaren inte varit så låg att det fråntar Emil Ripstrand från ansvar. Emil Ripstrand har alltså gjort sig skyldig till en tackling mot huvudet som lett till att motspelaren blivit skadad.

            Han fick 4 matcher.

            Kolla också denna:

            http://vhbloggen.blogg.se/2014/march/hart-straff-for-trojas-joakim-nettlebladt.html

            Av anmälan framgår att Joakim Nettelbladt utdelat en avsiktlig tackling i huvudet på en motspelare. Motspelaren blir liggande nästintill livlös på isen. Linjemannen har i första läget bedömt att tacklingen inte har träffat huvudet. Efter matchen har dock filmsekvenser från händelsen granskats, varvid domarna ändrat straffet till match penalty.

            Se skillnaden i anmälan. Finns många andra case också där det tydligt framgår att spelaren blir skadad vilket nämnden också beaktar.

            Peter Lyth vet ju inte ens att spelaren blev skadad och anmälde inte heller detta. Således del av hans ansvar tycker jag. Sedan ska man också se detta klipp som kanske är välbekant för oss lövare: http://www.viasatsport.se/videoklipp/hockey/domaren-efter-tacklingen-jag-kanske-far-andra-mig/

            Peter Lyth är Hockeyallsvenskans sämsta domare och hade han haft ett ”vanligt” arbete hade han fått sparken för länge sedan.

            Disciplinnämnden är dock också ett skämt.

          • Erik Åström (inläggsförfattare)

            Jag tror du missuppfattade mig. Jag redovisade inte vilken nivå jag tycker Lyth är på, utan vad en domare ska ta med i en rapport som går till disciplinnämnden. Det är inte domaren uppgift att skriva om han blev skadad eller inte, utan de kan redovisa om de spelade mer i matchen eller inte. Disciplinnämnden får rapport från domaren, spelaren som är anmäld har möjlighet att yttra sig, samt spelaren som blivit tacklad. Ytöver detta har de även tillgång till matchvideon och kan i lugn och ro titta på händelsen.Utifrån detta tar de beslut. Just i detta specifika fall är det disciplinnämnden som har felat, när de säger att Thörnberg inte blivit skadad – inte Lyth.

  1. petter

    Hur kan dom säga att ”motspelaren, såvitt nämnden vet inte blev skadad” ? Har dom ens frågat Törnberg eller någon i Björklöven om det? Kan ni inte fråga disciplinnämnden det? Verkar väldigt oseriöst

  2. putte

    Nämnden vet inget… de bara gör sina antaganden verkar det som. Sen vidhåller jag med en dåres envishet att Peter Lyth inte bör döma hockeymatcher öht. Han vägrade ju först i typ två minuter när lövenspelarna försökte påtala det tokiga i Carlssons tackling, att ens döma en tvåa, tills han såg reprisen.

  3. Knutte

    P Lyth verkar att döma av intervjun vara väldigt osäker på hur han ska bedöma olika situationer som uppstår under en match

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.