Var hittar du poängspelarna?

Björklöven ska bygga om sitt lag inför nästa säsong. Det slängs många namn i luften och åsikterna är många, men om vi kikar på årets serie. Var kom egentligen poängkungarna från den här säsongen?

Poängliga

Så här slutade poängligan den här säsongen. Om vi tar en titt på var spelarna i toppen kom från ser det ut så här:

Marcus Nilsson, 25 år, BIK – Lokal spelare Charlottenberg, fjärde säsongen i klubben, en misslyckad sejour i SHL och 38 (17+21) poäng i fjol. Bästa säsongen i karriären.

Erik Thorell, 23 år, BIK – Lokal spelare, ursprungligen från Färjestads organisation, kom från Karlskrona där han stod för 30 (10+15) poäng i fjol. Bästa säsongen i karriären.

Viktor Amnér, 27 år, Leksand – Från Stockholm, hankat sig fram i allsvenskan i sju säsonger utan att göra avtryck. Stod för 28 (10+18) poäng i Hästen i fjol och visade då att det fanns utveckling där. Har blommat ut sanslöst.

Michael Haga, 23 år, Almtuna – Från Asker i Norge, kom från Frisk Asker inför förra säsongen. Hade presterat siffror i Norge som Jon Palmebjörk krossar i år, som Mathias Trygg varit klart bättre än. Stod för 17 (6+11) poäng i fjol i Almtuna på 43 matcher förra säsongen.

Jeremy Williams, 32 år, Västerås – Åtta säsonger i AHL med grymma siffror och 32 matcher i NHL. Kom till Västerås 2013-14 från tyska andraligan där han gjort 30 poäng på 24 matcher. Stod för 46 (26+20) sin första säsong i Västerås, 28 (17+11) sin andra skadefyllda säsong och har ett av seriens dyraste kontrakt.

Janos Hari, 23 år, Leksand – Född i Ungern, men kom tidigt till Stockholmshockeyn, var en stjärna som J18 och J20-spelare i Färjestad och Modo. Har tre säsonger med Modo i SHL och en i finska förstaligan med HIFK. 21 (6+15) poäng i SHL i fjol för Modo.

Malte Strömwall, 21 år, AIK – Har sin hockeyfostran i Linköping, har också testat spel i Kanadensiska juniorligan WHL. Har spelat SHL för Växjö, Luleå, HV71 och allsvenskt med Troja och Almtuna. 20 poäng blev det totalt i alla dessa lag på två säsonger. Talang som inte alls blommat ut i närheten av det han gjort den här säsongen.

Marcus Eriksson, 30 år, Vita Hästen – Norrköpingskille som spelat 12 säsonger i division-I och varit en poängkung där med 70 poäng på 40 matcher från 11-12 som rekord. Gjorde dock ingen supersuccé i Västerås i sin enda allsvenska säsong innan Hästen gick upp. Då blev det 21 (10+11) poäng på 38 matcher. Stod för 40 (10+30) poäng förra säsongen för Hästen.

Mitch Wall, 26 år, Oskarshamn – Amerikan från Kalifornien som sprutat in poäng på ECHL-nivå. Dock aldrig riktigt lyckats på AHL-nivå. Kom från 59 (15+44) poäng i ECHL på 53 matcher. Aldrig gjort i närheten av så många mål sedan han var junior som han gjorde i allsvenskan den här säsongen.

Eric Castonguay, 28 år, Tingsryd – Kanadensare som öst in poäng var han än varit på lägre nivå. I AHL har han inte riktigt lyckats, men i ECHL, Frankrike och senast i Norge där han stod för galna 73 poäng på 41 matcher. Alltså ungefär samma snitt som Palme har där just nu.

Daniel Wessner, 34 år, Karlskoga – Trotjänaren med 11 säsonger i Bofors, tre i Norge och två misslyckade i SHL. Har producerat över 27 poäng åtta gånger i allsvenskan.

Adam Schmidt, 25 år, Vita Hästen – Amerikan som levererat bra på College-nivå och gjort 14 matcher i AHL innan han kom till Hästen fjol. Då blev det 24 (15+9) poäng. I år tog han ett rejält steg framåt.

Erik Nyström, 22 år, Pantern – Draftad Stockholmskille som har sin J18 och J20-fostran i Modo, som testat allsvenskt spel med Karlskrona, Oskarshamn och Timrå, men som även har matcher i AHL och KHL trots sin unga ålder. Ett riktigt fynd av Pantern.

Gustaf Thorell, 26 år, Karlskoga – Lokal spelare från Karlstad med fostran i Färjestad som levererat på 30-poängsnivån i allsvenskan för Sundsvall tidigare, som levererat i Norge, men som stod för 25 (12+13) poäng förra säsongen i Karlskoga. Bror till Erik Thorell.

Så vad vill jag då säga med den här listan?

Att det finns spelare med meriter, utan meriter, unga, äldre, beprövade, nya på nivån, hemvävda, invärvade och trotjänare.

Det är naturligtvis så att ett lag behöver mer än bara poänggörare, men det är ändå något som många letar efter. Spelare som producerar. Så om du nu vill hitta det. Finns det något som är gemensamt för alla dessa spelare eller de flesta? Nej! Du måste du naturligtvis kika på en spelare och fastställa om han passar för allsvenskan speciellt om du värvar från utlandet, men annars så är det mycket som spelar in.

Varför har Marcus Eriksson vid 30-års ålder helt plötsligt blivit en toppspelare i allsvenskan, varför levererar Malte Strömwall på en nivå han aldrig gjort tidigare, varför är Viktor Amnér vid 26 års ålder helt plötsligt en SHL-back från att inte ha stuckit ut i allsvenskan tidigare, hur kan Michael Haga från att varit en dussinspelare säsongen före helt plötsligt vara en stjärna i serien. Hur kan Stefan Öhman gå från en supersäsong till en blek, hur kan Daniel Wessner hålla säsong efter säsong med sin spelstil.

Allt har naturligtvis om hur de tränar, roller, vem de fått som tränare, omgivning, livssituation, m.m att göra. Det är många faktorer som spelar in, men vad jag vill säga är att det inte är så lätt att förutspå vilka som kommer att slå.

Björklöven värvade ett par spelare inför säsongen med grymma meriter så som Pär Edblom. Han landade på 23 (8+15) poäng. Hans näst sämsta säsong i allsvenskan av sju säsonger.

Sedan har vi en annan aspekt i allsvenskan.

Förra säsongen var spelarna i topp 15 av poängligan:

Jacob Lagace, Jesper Jensen, Kevin Mitchell, John Henrion, Dustin Johner, Greg Squires, Fredrik Storm, Stefan Öhman, Marcus Eriksson, Joel Kellman, Marcus Nilsson, Alexander Bergström, Tylor Matson, Jesper Olofsson, Christoffer Liljewall. Av dessa stannade endast tre i hockeyallsvenskan.

Hur många av de som var topp 15 den här säsongen lämnar.

Får jag tippa så säger jag att 10 eller 11 av de som var topp 15 spelar i en annan serie nästa säsong.

Vilka är det som tar platsen topp 15 nästa säsongen?

Det är det här som är tricket. Vilka är i rätt utveckling just nu, vilka passar i miljön i just den här klubben, vilka funkar med vilken tränare, vilka kommer att prestera nästa säsong?

Det är det allsvenskan handlar om. Att hitta fynden. De finns överallt. Ratade i SHL, på bänkar i allsvenskan, i division-I, på college i USA, i Norge. Det handlar om att hitta roller och miljöer som passar dem.

10 kommentarer

  1. Ellge

    Ett mycket intressant inlägg. Bra analys. Tänkvärda saker. Därför ska man kanske inte heller såga en spelare direkt som gjort en dålig säsong om man vet om vad det finns för kapacitet. Det finns inga spelare som peakar varje säsong. Däremot kan en spelare som nyligen misslyckats vara väldigt revanschsugen och med rätt miljö och tränare så funkar det igen…

  2. Lasse

    Läser att Daniel vil ha kvar Stefan Andersson, mycket märkligt eftersom Stefan var en av allsvenskans sämsta backar, det finns några lika dåliga i Löven. Nä börja med att plocka bort Daniel , båda tränarna. Låt sedan Fagervall bygga om han kommer. Förstår inte att en sportchef som totalt misslyckats med rekrytering av spelare får fortsätta.

    • Per

      Kan väl kanske rent av vara Fagge som sagt åt Dalle att förlänga därför att Fagge lever kvar i en värld där Stefan är en allsvensk toppback? Alla som kollat Löven i år har konstaterat att en allt långsammare Steffe har stora problem i en allt snabbare allsvenska.

  3. Jan-Erik Brännström

    Jag håller med signaturen Lasse. Jag fattar inte intresset för Stefan Andersson. Han har en fin karriär men den ligger bakom honom. Åldern har tagit ut sin rätt. Likadant med namnen Stefan Ö. Fin karriär men det bästa är taget. Låt bägge herrarna gå vidare i livet och tvinga inte pojkarna till nesliga insatser i hockeyrinken. Titta på Timrå. Ett föredöme i hockeysverige.

  4. Per

    De flesta är väl ändå rätt väntade? Överraskningarna är väl främst att Wessner, Nyström och Haga har sprutat in poäng. Wessner tack vare omgivningen men de andra två har tagit stora kliv i år. Det ger jag inte grisen. Spelare som Marcus Eriksson har producerat i massvis med år i ettan och har bara trivts hemma istället för att flytta runt. Amnér såg alla var grym redan ifjol och bröderna Thorell har också varit bra länge. Exporterna också de rätt självklara?

    I Löven så kanske Edblom underpresterat lite. De som sett honom förr lär väl tycka att han presterat ungefär som förväntat. Att Trotter skulle gå bra var ingen överraskning sett till meriterna. Hade Kim fått vara hel och matchats lite vettigare så hade han alla gånger hängt med i poängtoppen han med.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag håller inte med om att det var så enkelt att förutsäga. Den enda importen som kändes självklar att han skulle vara däruppe var Williams för mig. Vad sa på förhand att Wahl, Castonguay, Schmidt och Kearny skulle komma före Pakkolanvaara, Deshamps, Sorkin och Macaulay i poängligan? Näe så lätt är det inte att förutspå alla importer som ska fungera.

      Ska vi prata underprestationer på poängspelare i Löven så är ju Jon Palmebjörk och Stefan Öhman de som underpresterat mest utifrån meriter och förväntningar.

      • Per

        Visst men de flesta dyrare importer har ändå presterat. Klart det finns undantag men det är ingen chock att de producerat. Du håller iaf med om de svenska spelarna med de undantag jag nämner?

        Angående Stefan Öhman så är det inte helt chockerande att prestationen plötsligt störtdykt i hans ålder. Det man inte vet med åldringar är när det vänder men när det väl går över kanten så brukar det dessvärre gå rätt snabbt. I Jons fall så tror jag verkligen att han lidit av att ha en tränare som konsekvent straffat honom. Jon fick själv ta mer skit än alla andra i år och varför kan man bara spekulera. I ett fungerande lag och i en vettig omgivning så hade Jon producerat som förväntat. Som han matchades efter den första petningen var bara löjligt då han var grym ett par matcher trots Grundström och VEJ och där han ändå inte fick en bättre chans. Tommy gjorde ett exempel av Jon och det hängde inte enbart ihop med prestationen.

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Bland svenskarna var det inte så oväntat förutom då nämnde Haga och Nyström. Sedan att Erik Thorell skulle göra hela 50 poäng var svårt att säga, men det kan ju bli så när du klickar med en annan poängkung som Nilsson. Sedan är det många som t.ex. Sebastian Dyk och Simon Olsson som skulle kunna blomma ännu mer i ett bättre lag.

          Ska jag tippa två personer som kommer att vara poängkungar nästa säsong så är det Fredrik Forsberg om Leksand blir kvar i HA och Fredrik Hetta som säkert kommer lira i förstalinan i Pantern nästa säsong. Vi får se.

          • Per

            Haga är för all del norrman. 😉

            Tror definitivt på Forsberg men jag tror inte Hetta är en 30p+ spelare i Pantern.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.