Äntligen seger för Löven

Avgrundsvrålet från målvaktstränare Marcus Ekman på slutsignalen hörde ni säkert i tv också. Det sa allt, äntligen fick Björklöven vinna en hockeymatch,

Det är inget tvivel efteråt om vad som är huvudanledningen till att Björklöven äntligen efter sju raka förluster tog en seger och det dessutom på bortais. Av flera förklaringar var den stora att Mikko Pukka och Linus Högberg spelade i Björklöven istället för Simon Fredriksson och Christian Bull. Svårare än så var det inte att förklara segern.

Har ni läst/sett det jag producerat på sportwebben?

Fagervall: ”Två riktigt bra backar”

Kim: ”Svårt att sätta ord på”

Highlights från matchen

Murphy: ”Exakt vad vi behövde just nu”

Pettersson: ”Tänk vad två backar kan göra”

Norberg kvar i laget efter succen

Innan vi går in på detaljer och spelare individuellt så sammanfattar jag matchen så här.

En riktigt tråkig hockeymatch där Tingsryd i princip inte ville spela hockey alls efter att de gjort 1-0. Inledningsvis var matchen lite öppnare än jag trodde att den skulle vara, Björklöven hade fler avslut, men Tingsryd vassare lägen. Det var dock ganska jämnt ändra fram tills att Lucas Ekeståhl-Jonsson missade sin rensning, stod kvar och tittade på det hela, Joakim Högberg tittade puck istället för att ta sin spelare och sedan var det 1-0 till Tingsryd.

De flesta lagen här hade pumpat på med vetskapen att de möter ett stukat Björklöven, men inte Tingsryd inte. De bevakade sin 1-0 ledning och tog bara de kontringar som gavs bort. Det höll också på att fungera. Visst Björklöven spelade väldigt bra i fem mot fem försvaret och det var en otrolig skillnad nu med Pukka och Högberg i laget, framförallt Pukka som är precis en sån back Björklöven saknat, en som städar i egen zon. I andra perioden skapade Björklöven en dek lägen, men de drog också på sig ett par farliga två mot ettor bakåt och där kunde matchen dött, men Linus Fernström såg till att den inte gjorde så.

1-1 målet i tredje perioden kändes logiskt. Björklöven vek aldrig ned sig, de fortsatte att jobba på bra i tredje perioden med tro i blicken och huvudet högt. De såg inte ut som förlorare trots 0-1 underläge. Därför trodde jag på 1-1 och det kom tillslut. Jonas Emmerdahl som varit Björklövens genomgående bästa spelare över de senaste 8-10 matcherna sköt och Kim Karlsson som lett sin lina riktigt bra i två matcher raka in pucken. Ett starkt mål som andades hjärta.

Att det sedan blev 2-1 till Björklöven kändes mest som någon slags retroaktiv tur. Tingsryd hade faktiskt tagit över spelet då och jagade ett 2-1 mål. Murphy försökte inte ens skjuta, han passad pucken via en Tingsrydsskridsko in i mål. Om det var rättvist, kanske, men känslan för mig var att det där 1-1 målet, poängen var det viktiga, återkomsten. 2-1 var en bonus, visst sjukt viktig för att laget nu passerade Västerås (som har två matcher mindre spelade) i tabellen, men sett till kommande matcher var återkomsten och försvarsspelet viktigare.

Så vad tar vi då med oss från den här matchen:

¤ Linus Fernström börjar att jobba sig till en förstaspade för Björklöven. Han var verkligen strålande i den här matchen. I andra perioden och mot slutet av tredje så räddade han Björklöven med ett par klassräddningar och framförallt släppte han inte några farliga returer i matchen. Det måste känns riktigt, riktigt bra för Linus som ibland gjort fina prestationer, men fått usla siffror ändå att nu få en match med 96.15 och 1 insläppt mål.

¤ Emil Norberg bör Joakim Fagervall skriva kontrakt med snart innan någon annan klubb erbjuder honom ett. Fagervall meddelade efter matchen att Norberg är med i laget framöver och det är logiskt. En egen produkt som presterar som han gör ska tas vara på. Norberg är respektlös, har en härlig speed och klarar sig bra i allsvenskan. Lite roligt när han nästan skulle börja slåss med  Nicolai  Bryhnisveen. Det blir alltid lite humor när någon med galler gruffar. Kanske borde han fått chansen tidigare, men det är en annan sak. I mina ögon petar han 4-5 forwards i Björklöven redan nu 17 år gammal. Att han är med framöver sänder bra signaler både till andra juniorer och spelare som inte presterar.

¤ Björklövens powerplay ser fortfarande ut som skräp. Nu såg det nästan ut som att laget försökte tråka ut motståndarna genom att spela så sakta som det är möjligt. Vid ett tillfällen hamnade de med tre spelare p blålinjen nästan i knäet på varandra. Att det ska vara så här efter 40 omgångar är helt otroligt, men så är det. Jag vet inte hur Fagervall ska få styr på Björklövens powerplay faktiskt. Inget verkar hjälpa.

¤ Mikko Pukkas första ingripande i matchen när han går på kropp i första duellen var nog lite hockeyporr för måste Lövenfans. Det har varit exakt vad som saknats för Björklöven. Joakim Fagervall hyllade Linus Högberg efter matchen, ja visst han är en bra och framförallt spännande backs om säkert kan ta sig sjukt långt i karriären. Mikko Pukka är vad Björklöven behövde här och nu. Han har stagat upp försvaret med det mesta ha gjorde denna dag. Visst, hans förstapass är inte bra, han har inga fina handleder, men vem bryr sig. Det är inte därför han är här. Jag hyllar Pukka.

¤ Zach Hamill gick poänglös från en match igen. Nu har han stått för 11 (4+7) på 18 matcher. Jag hade förväntat mig mer från Hamill. Nu har han fått Nicke Johansson på en kanten vilket inte gynnar honom, men jag tycker att vi ser för lite av Hamill i spelet. Det måste gå att få ut mer av en spelare som levererat på så många nivåer som är högre än det här.

¤ Lucas Ekeståhl-Jonsson proklamerade i Mittemedias Hockeypuls att han ”Vill testa något nytt”. Då får vi utgå ifrån att Huvudstadsbladet uppgifter om att han är klar för TPS Åbo stämmer. Ja, han är ung, han är talangfull och har stått för 26 poäng den här säsongen, men själv kommer jag inte att gråta några krokodiltårar när han lämnar. Inte bara för missen idag och de 41 baklängesmålen (flest i serien) han varit inne på utan för att jag tror att Björklöven kan ersätta honom på ett bra sätt och få en bättre balans i laget utan honom.

¤ Cody Murphy fick avgöra denna dag, för andra gången borta mot TAIF denna säsong. Det var helt rätt att Dalle förlängde med Murphy, han är en arbetshäst som heter duga, men tänk om han hade haft lite mer spets i sina avslut. Nu skjuter han hårt, men oftast i bröstplattan på målvakten. Skulle han haft ett säkrare sikte skulle Murphy spela i SHL. Så bra arbetskapacitet har han. Nu är det hans ganska dåliga teknik och sikte som gör att Björklöven får njuta av hans bra egenskaper.

¤ Joakim Fagervall ”vaskade” vattenglaset på presskonferensen idag och drack direkt ur flaskan istället. ”Jag dricker inte ur andra lags glas” meddelade han efter presskonferensen. Jag gillar Fagervalls egenheter. Det känns som att vi går mot en mer underhållande tid med Fagervall som tränare igen.

¤ Jag har varit överallt i det allsvenskan Sverige. Nu när Asplöven är borta från allsvenskan är det Tingsryd som trots att de har en rejäl hockeykultur verkligen skvallrar om att det här inte är högsta serien. Det finns ett hotell i staden. Varför bort inte Björklöven där? (De bor i Ronneby). Jo, de har bara 10 rum på det hotellet. Det säger något om Tingsryd.

¤ För de som undrar vad Marcus Ekman, Björklövens målvaktstränare gör på pressläktaren under bortamatcherna så livetaggar han matcherna så att det ska vara enklare att direkt efter kunna videoanalysera. Under Waltin så gjorde Hirsch samma sak, under Jonsson så gjorde inte Manko det, då fick Åkerblom sitta uppe på nätterna och tagga matcherna så att de kunde lätt klippa ihop det som de behövde nästa dag. Sedan håller han naturligtvis koll på målvakten, men det är mer en självklarhet.

¤ Till sist så vill jag uppmärksamma att Fagervall gjorde precis som han sa. Han spelade på sju backar. Pavel gick in med Stefan Andersson när det behövdes och Jacob Andersson ibland. Intressant coaching oavsett vad man tycker om just de backarna att jobba så.

13 kommentarer

  1. Plutten

    ”Vill testa något nytt”. Jag är fullt medveten om att dessa tankar kan finnas hos vissa under säsong, men när man till och med öppet säger det så visar man såklart att fokus inte är 100 procent på nuvarande klubb. Han är ung, och jag tänker inte kapa honom för detta uttalande, men ärligt talat så är jag rätt tveksam över att han ska spela så mycket mer. Just pga hans ålder så är det också generellt sett svårare att koppla bort det man spontant vill göra. Och ärligt talat så är han inte ovärderlig i laget. Ja han gör en hel del poäng, men han orsakar nog faktiskt snudd på lika mycket bakåt. Just nu behöver Löven spelare som brinner för detta. Spelare som gör kanske bara en matchavgörande sak, men som ger detta allt de har och inte gör något negativt.. Vi behöver inte spelare som gör 10 matchavgörande saker, men som kontrar med att göra lika många saker som fäller laget.

  2. trampolin

    Låt Öhman centra Murphy och Hamill.
    Då kan man få igång Ö & H.

    Hage har jag gett upp hoppet som målproducerade spelare. Tre av hans fyra är väl på en juniormålvakt?
    Så det blir nog bäst om han tar Öhmans roll i fjärdekedjan.

    Nu återstår det att se om VIK kan ta tillvara läget dom har. Men dom har 4 riktigt svåra matcher på dom kommande 5 matcherna.

    Annars är det ju upplagd för dramatik när Björklöven har VIK hemma i sista matchen. 33 poäng kvar att spela om och låter Fagervall Linus hålla i klubban så tror jag det negativa kvalet är borta för Björklövens del då.

  3. Olov

    Underbart med SEGER och lite medstuds för en gång skull. Håller med om att vi hade en annan stabilitet i försvaret denna kväll även om det gjordes en del klara misstag även denna kväll. Däremot så är det fortfarande många i forwardsuppsättningen som verkar spela för sin egen räkning och inte vill släppa ifrån sig pucken till sina medspelare. Det ”kladdas” alltför mycket för egen del. Ta PP-uppställningen med Hamill. Man undrar om det är bestämt att det BARA är han som skall ta avslut? Han kladdar och kladdar och skall hela tiden själv försöka fjutta iväg något skott trots att han har medspelare som står helt solokvist och väntar på pass. Det finns även fler som tar avslut på mål från helt omöjliga lägen istället för att titta upp och ge sina kollegor riktiga frilägen. Man undrar ibland om det finns någon osämja vissa emellan. Ska vi lyfta rejält nu när vi kanske får styr på backspelet så vill jag se att forwardsbesättningen börjar SPELA pucken till varandra istället för att tänka på den egna produktionen då kommer resterande matcher på säsongen bli succeartad.

  4. putte

    LEJ kan nog få gå om han vill. Må vara offensiv, men han är verkligen en av dem som inte jobbar färdigt situationerna. Se bara på 1-0 igår, vad gjorde han efter den misslyckade rensningen? Släpper Owesson och hamnar på mellis… 41 insläppta med LEJ på isen.

  5. Ögat

    Hörde Gustav P angående lövens u-16 lag skulle vara top 4 Sverige men man ligger 4 i norrlandsserien . Experten räknar inte att övriga Sverige kan konkurrera med norrlandslagen kanske . Sist löven hade seriesegrare i u16 var nog årskullarna -96 och -97 !

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      De vann Modocupen och vinnaren av Modocupen brukar av hävd alltid vara topp-5 i Sverige. Men det kanske var lite överilat.

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Om jag förstått det rätt så spelar ett antal av de bästa spelarna i J18 och till och med J20-laget vilket gör att i seriespelet så har J16 inte sitt bästa lag och därför ligger de ”bara” fyra. Skulle de haft sitt bästa lag i varje match hade de varit etta eller tvåa. Det är den info jag har, men jag kan ha fel.

  6. Lasse

    Det nya backparet var bäst med bara några träningar bakom sig, aldrig spelat ihop. Det säger en hel del om dom övriga backarna, för att inte tala om Fredriksson och Bull.

  7. Morgan Mollwing

    Målvaktstränare Marcus Ekman är trevlig. Han kom fram och skakade hand med oss på bortastå i Oskarshamn första matchen för säsongen. Dock blev inte säsongen så bra som man hoppades efter samtalet.

  8. Joe

    Håller med om LEJ, kommer inte heller gråta om han lämnar efter säsongen eller redan nu. Visst han har sina kvalitéer men dom räknas knappt när han inte klarar av sin huvuduppgift, det defensiva, maken på LOJ arbetsinsats 😉 Spelar som ingen roll att han glimmar till när han ids å känner för det då han allt som oftast ser ut att gå på halvfart med halvgjorda insatser och halvdan inställning. För oss som betalar är det nonchalant att inte ta i och göra sitt bästa för laget utan till synes glida runt och leta egna poäng. Hans uttalanden om att vilja prova något nytt mitt under brinnande säsong är varken professionellt eller respektfullt..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.