Perfekt avslut på 2019

Björklöven svalde ned det sista av julskinkan, kastade sig ut och stod för en av de mest överlägsna insatserna under 2019.

Björklöven brukar ha lätt för Tingsryd. Jag minns ett par historier genom åren där det blivit målriktigt. 6-1 t.ex. säsongen med Otto, Farley och Linkan. Löven hade nollat TAIF 4-0 och 3-0 i Småland den här säsongen, men trots det så anade jag inte vad som skulle ske.

Visst att Björklöven skulle kunna komma ut starkt, men då brukar de slå av på tempot. Eller att TAIF skulle stå emot ett tag innan Löven kunde avgöra matchen. 2-0 efter mindre än tre minuter, en enda lång rad av chanser och i slutändan 7-0. Näe, det fanns bara inte på kartan.

Björklöven parkerade direkt från start och Tingsryd fick inte andas. August Tornberg pangade in 1-0, Selin backhandsvepte in 2-0, Löven gick för mer. Det var först när Linkan tog en offensiv utvisning som Tingsryd kunde kliva upp och skenbildsmässigt polera till skottstatistiken. För spelmässigt fem mot fem var det inget snack.

Transatlantlinan hade rysligt mycket fart och snurrade så att de såg ut att vara från en annan liga än motståndarna. Crandall borde haft två assist till i första perioden, men ett TAIF-ben kom mellan och en miss från Vesel. Totalt hade Löven fem två mot ettor i första perioden. Det är mer än vad du ska kunna få på en match normalt.

Boxplay såg riktigt bra ut. Tingsryd skapade egentligen inte mycket på sina tre powerplay, som vanligt var Löven framme och högg, skapade skottlägen i boxplay. Sedan när de fick läget i powerplay så såg det oerhört skarpt ut. Löven gjort om lite. Palmquist har kommit in i PP och gett en ny dimension i spelet, Hutchings har bytt kant och testar något nytt att dyka in från höger istället. Der skruvas och vilket mål Löven stod för. Tre snabba passningar, sedan klubban mellan benen från Freddan och in med pucken. Som ett vykort.

4-0-målet i inledningen av andra var på något sätt som att säga till TAIF att ”Idag kommer vi inte att kliva av gaspedalen”. Sedan fattar jag inte hur Selin för andra gången kan få stå så fri framför målet. Vad är det för försvarsspel?

15-3 i skott i andra. Kanske inte lika aggressiv press som i första, men ännu mer kontrollerande, ännu tyngre och det kändes som att det skulle komma fler mål. Emil Lundberg har dock blivit en rejäl målsumpare och bidrog till att det inte blev fler mål där och då. Justin Crandall styrde dock in femman tillslut.

I tredje kändes det som en transportsträcka, men även där tycker jag att Björklöven stundtals gasade på och vägrade att sluta åka. Alexander Wiklund har förvandlats till en sniper och det känns så självklart när han trycker till pucken. 5-0-målet bara smäller upp i taket. Rättvist då efter att Björklöven spelat bra i powerplay att de fick näta där igen.

Jag tyckte tidigt i matchen att linan med Liss och Weigel kom bort något utan Andreasson som haft ruskig form på slutet. De slutar ändå matchen med att vara inblandade i två mål, en fin assist av Weigel till femman och ett skott som styrdes in till fyra från Liss. Det finns dock mer spelmässigt att hämta där.

Joe Cannata höll nollan igen. Andra gången mot Tingsryd, femte för säsongen. Speciellt imponerande här att ta straffen. Oskar Ståhl-Lyrenäs ville mycket där, men var nog ganska nervös. Cannata och Björklövens defensiv fortsätter att vara det som skiljer ut Löven från alla andra. Löven har 51 insläppta mål, Timrå som är näst bäst har 72 insläppta, Modo 79, Karlskoga 83.

I slutändan var det här ett perfekt slut på 2019. Den bästa matchen som gav mersmak om vad som komma skall. Ett gott nytt 2020.

5300 personer och några till skapade en ruskigt fin inramning och visst det var hemvändarmatch, men jag känner mig rätt trygg att vi kommer att få se lika mycket folk eller mer 7-8 gånger till den här säsongen. Publiken sluter upp. Det är något speciellt, en säsong där alla vill vara med. Så är det.

Om Lövens läge rent generellt just nu. Läs gärna min krönika här:

Pettersson: ”Därför går Löven till SHL”

Kortfattat ser jag det så här just nu:

Björklöven är allsvenskans bästa lag och kommer att vinna serien, vinna den allsvenska finalen och sedan slå ut Oskarshamn och gå till SHL. Det som kan komma mellan är skada på Joe Cannata eller en större mängd skador på flera viktiga utespelare. Annars tror jag att det blir så.

Varför:

¤ Löven har gått igenom sin tunga träningsperiod och ska nu egentligen bara bli bättre ju längre säsongen går.

¤ Löven har med 77 poäng ett snitt på 2.33 poäng per match. 100 poäng har alltid räckt till att nå final (Blir väl

fler i år) Det innebär ett snitt på 1.09 poäng per match för att nå final. Alltså att Björklöven ska förlora 67 procent av alla matcher. Näe, det kommer inte att hända. För 110 poäng kan de förlora nästan hälften.

¤ Löven har seriens bästa målvakt och bästa försvar. Statistiken som står ovan är så överlägsen så att den bara inte kan ljuga.

¤ Löven har efter att fyllt på med Palmquist, Weigel, Vesel och Liss seriens överlägset bästa lag på pappret och troligen det bästa på 10-talet på pappret. Detta med den otänkbara utvecklingen på Selin, Wiklund och att Freddan gör sin bästa säsong i karriären. Känslan är att de inte är beroende av någon spelare individuellt annat än Cannata.

¤ Löven har varit bäst i mötena med de andra topplagen. 2-1 i matcher mot Modo, 2-0 mot Karlskoga, 2-0 mot Timrå, 1-2 mot Västerås. Vem de än möter i finalen kommer Löven att vara favoriter och i finaler så är de oftast de som släpper in minst mål som vinner.

¤ Oskarshamn är ett svagt SHL-lag och känns som ett passande motstånd för Björklöven.

Så i slutändan. Gott nytt år. Nu kliver vi in i 2020. Året då det ska hända.

Intressant är ju att Lövens långsiktiga målsättning var att nå SHL till 2020. Tänk om de lyckas. Då var det nog inte den här vägen de tänkt. Att tokmislsyckas 2018-19, gå minus fyra miljoner, vända på allt och gå upp pang bom. Det var inte som de planerat, men vem bryr sig om planering. När chansen finns. Då tar man den.

22 kommentarer

  1. Kid A

    Visst ser det bra ut men vi får inte hoppas för mycket. Titta på Västerås säsongen 2014-15. Elitserien skulle utökas och VIK var riktigt bra och vann serien och allt kändes som klart att de skulle gå upp. Sedan torskade de två finalserier mot Karlskrona och Rögle…. så bästa laget går inte alltid upp….

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Så är det. AIK i fjol också, men jag tycker att Löven är bättre än de lagen.

  2. Jocke

    Bra skrivet som vanligt. Dock rätt säker på att det inte kommer räcka med 100 p för topp 2 i år. Lövens snitt hittills skulle ge 121 p på 52 matcher, Modo 112p, BIK 110 o Timrå 102 p om jag räknat rätt så sannolikt kommer minst 3 lag nå över 100 i år. Tror dock precis som du att löven kommer sluta topp 2,

  3. putte

    Så dåliga är väl inte IKO i år? Efter HA-final som du förutsätter att Löven är med i och vinner, kommer bäst av 7 mot lag 14 i SHL. Jag är inte lika säker på att det är ett dukat bord… Det ser bra ut, men många har vunnit serien för att sedan falla igenom… Håller alla tummar i världen för att det ska gå vägen för di gröngula.

  4. KaLLe aNka

    Klockren analys!

    Jag förstår att det ser ut som att du fått super hybris. ????

    Men jag håller med till 100% Jag har sätt alla matcherna plus alla försäsong matcher.

    jag har också sätt några matcher med Västerås och dom kommer att sluta 5a.

    Jag har också sätt några med Karlskoga och dom blir bara sämre och sämre. Och dom kommer att sluta 4a.

    Jag har också sätt några matcher med Timrå och dom har några riktigt vassa spelare och en bra målvakt, men både Modo och löven är bättre och dom kommer sluta 3a

    Jag har också sätt några matcher med Modo och precis som björklöven blir dom bara bättre och bättre. Många bra spelare i Modo som gör mycket poäng. Hade löven inte haft Joe Cannata i målet hade nog Modo slutat 1a, men nu blir det 2a.

    Björklöven brukar bara som bäst efter nyår, nu har man gått som tåget innan nyår och haft en svacka. Som jag tycker börjar mot Mora fast man vinner med 3-0 där har man svårt att göra mål, man vinner för att Mora är i ännu sämre form.

    Sen kommer en platt match mot KHK man förlorar med 3-0. Man möter Modo hemma fullsatt och vinner på straffar 4-3.

    Man möter Västerås borta och gör bara ett mål på 35 skott, förlorar med 2-1.

    Man möter Almtuna hemma och vinner med 1-0 Olle Liss gör mål i pp.

    Sen kommer man igång mot Kristianstads och vinner med 3-2 borde slutat 3-1 men Kristianstad sätter en snygg backhand 9 sekunder kvar.

    Tänka sig att löven tar 9 av 15 poäng och det är i deras så kallade svacka! Efter det är björklöven bara bättre och bättre.

    100% rätt när gustav skriver att bara skador på viktiga spelare som Joe Cannata och några till kan stoppa löven att spela i SHL nästa år.

    Nu har man ytterligare 19 matcher på sig att spela ihop laget och börja göra mer mål i alla matcherna och när man bara släpper in 1,5 mål per match och ännu mindre på bortaplan. ???? ja få blir det inte kul för det lag från SHL som ska möta löven, komma från en säsong med dåligt självförtroende och möta ett lag som kommer att sväva fram bland molnen av självförtroende.

    Jag vet AIK förra året, men jag har följt löven långt innan man åkte ur Elitserien och dom har aldrig varit så här bra och någon AIK kommer dom INTE att göra!

    Nu på fredag vinner man stort mot 2an Karlskoga med 6-1 eller liknande tro mig löven är på riktigt i år! Hybris? Kanske men fakta är fakta och löven har haft lätt mot Karlskoga och nu när man hittat formen så blir det mycket mål igen, efter den matchen så kommer nog fler och fler fatta hur bra löven egentligen är.

  5. Lövet

    Kul att du haussar!!

    Blir det en skada på Joe kliver Mattias Pettersson fram. Det tror jag. Tror inte löven faller med Joe även om Joe är nr 1 självklart.

  6. Lövet

    Jag känner att vi får komma ned på jorden igen och respektera motståndet.

    Har inte missat en match på 30 år och måste säga att det är otaktiskt att haussa.

    I en ev allsvensk final mot ex Modo måste vi eller löven spela Max av sin kapacitet för att komma vinnande ur matchserien. Jag tycker löven är bättre än Modo men man ska oxå vara på topp varje match där för skillnaden är inte gigantisk.

    Gillar annars att se positiva optimistiska artiklar som detta.

    Men…

    Fötterna på jorden löven. Låt inte oss supportrar skapa press i maskineriet.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Vad är det för trams. Det är aldrig okej att vara negativ och inte okej att hausa. Våga hata mittfåran.

    • KaLLe aNka

      Jag är bara en supporter, det är upp till Fagervall som tränare att hålla gruppen nere på jorden. 🙂

      Om det nu skulle bli Björklöven- Modo i en HA final, vilket jag tror att det blir och det är jag nog inte ensam om att tro det, hybris eller inte.

      Så blir den sten tuff final med fullsatta läktare och ett ruggigt snack i media, alla experter kommer att köra samma floskler. 🙂 tränarna och spelarna kör med samma gamla trötta svar på frågorna i olika intervjuer. klyschor och floskler kommer att äga intervjuerna runt om i landet.

      Men till slut blir det Björklöven som står som segrare efter många dålig domare dömt och gjort dåliga beslut, surast kommer Modo fansen att vara, det är ju självklart när man inte kommer vidare. 😉

      I en serie bäst av sju matcher mot ett lag från SHL så har jag redan sagt hur det slutar, jag tror till och med att Experterna kommer att ha Björklöven som favoriter, sug på den karamellen.

      Alla vill nog inte sväva i väg och den köper jag, löven har ju varit ”sämst” i Sverige sen man åkte ur Elitserien för 19 år sedan.

      Men anledningen till att jag väljer att sväva i väg är det lag som man nu har som ligger där man gör och det finns mer pengar att hämta och en sportchef som vet vilken som är den rätta spelaren för laget, om man nu skulle värva någon till. Det blir inte bara en dyr spelare med bra cv på
      eliteprospects. Jesus tar inte in vad för skit som helst.

      Men som sagt detta är bara min personliga åsikt och det är bara att våga hålla med eller gömma sig bakom en äkta svensk dörr, nä det är inte lov att ha bra självförtroende och sluta drömma kom ner på jorden.

      Eller som man säger i örebro; det går aldri! Och då ska man säga det som att det låter som att man håller på att skita på sig… gnällbältet!

      haussar löven med all rätt!

  7. Ronny Edvardsson

    För några år sedan så var det fullt, eller slutsålt i Arenan i Umeå, mot Skellefteå AIK och då var publiksiffran 6002, och i Skellefteå är det bara 6001 platser….!!
    Stämmer detta eller inte??

  8. Nisse

    Oj oj finns Jesus i Umeå som Kalle Anka skriver det visste jag inte snart kommer prästen och läxar upp er på forumet skämt o sido så har verkligen Löven fansen fått storhetsvansinne alla som har sunt förnuft och kan lite om hockey vet att det ska spelas om det först och så har det alltid varit ,,Men vi får se Löven har bästa målvakten i Sverige det är fakta och han kan vinna matcher och kan även ta Löven till SHL men målvakter brukar darra och plötsligt bli dåliga och skadade då blir det svårt att gå hela vägen då lag från SHL har ett helt annat tempo än AS ,,,,,,,,,Lycka till och hälsa Jesus

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.