Matchdag – AIK hemma

Sista matchen innan jul och AIK kommer på besök. Det vankas storpublik och med ryktet om Per Kenttä vankas det även morgonluft bland fansen.

 Det känns genast lite mera positivt kring Björklöven efter turerna kring Kenttä tidigare i veckan. Nästan som att laget blev lite bättre automatiskt bara av det. Mycket märkligt egentligen, men AIK väntar på torsdagen och ett revanschsuget AIk som kommer från 1-4-förlust hemma på Hovet mot Pantern. AIK som bara hade förlorat en enda match på Hovet innan den förlusten. Ett AIK som har besegrat Björklöven två gånger den här säsongen med 2-1. Båda gångerna har Björklöven gjort rätt bra insatser, men förlorat ändå. Första mötet dominerade Björklöven i första perioden, men hamnade i 0-2-underläge ändå. I senaste mötet hade Löven 1-1, två frilägen, men tog en onödig utvisning och föll 1-2.

Det ska sägas att i Umeå har Björklöven vunnit fem av de senaste sju matcherna mot AIK så där brukar Björklöven göra fina insatser mot storlaget.

AIK ligger tvåa i serien och har i mina ögon varit det bästa laget i hockeyallsvenskan under säsongen spelmässigt. AIK har borta ett par spelare, kommer från två raka förluster, förutom 1-4 mot Pantern, 1-2 mot Modo så formen är lite skakig, men det kommer att bli stentufft ändå. Framförallt så kan AIK skapa med alla formationer. Du får ingen paus när du möter AIK och det är det tuffa.

Jag tror att det blir en högoktanig match i A3 Arena där AIK kommer att gå för det. Björklöven brukar gå ut hårt i den här typen av matcher. Frågan är bara om Björklöven utan Jacob Peterson är lite för platta över fyra linor för att matcha AIK. Vi får se. Kul ska det bli allafall.

Laget: 

30 Mattias Pettersson (31 Oscar Masiello)

4 Jonas Emmerdahl – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 52 August Tornberg
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
Hardy Håman-Aktell/Simon Backman

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
11 William Eriksson – Kevin Loppatto – 29 Alexander Wiklund
Erik Rainersson – 77 David Lindqvist –  Filip Cruseman
33 Marcus Jonsson  – 19 Kristoffer Söder – 20 Mattias Granlund
Filiph Åström.

Se skadelägen här:

Bloggens nycklar:

¤ Starten – Björklöven får inte hamna i underläge mot AIK. Då tror jag att det här blir överhört svårt.

¤ Spelvändningarna – Det går oerhört fort när AIK vänder spelet. Det måste Björklöven hantera.

¤ Förstalinan – Den måste vinna kampen mot AIK:s förstalina om det ska bli seger. Speciellt utan Jacob Peterson.

Sagt från Lövenhåll: 

– AIK är ett bra lag. De har inte tagit sina 60 poäng av en slump, men jag tycker att vi gjorde en bra match senast vi mötte AIK där vi förtjänade att vinna. Vi spelade bra i 60 minuter båda matcherna förra veckan. Det tar vi med oss, spelet och att vi börjat göra mål. Det känns som att vi tar steg hela tiden även om vi varit väldigt mycket upp och ned över säsongen, säger Joakim Fagervall.

Noterbart om AIK:

¤ AIK har tre spelare från samma formation topp 20 i poängligan. Fredric Weigel 26 (5+21), Anton Holm 25 (11+14) och Jesper Fröden 21 (11+10) poäng.

¤ Med 12 (7+5) poäng på 21 matcher har Johan Larsson varit farligast från backplats.

¤ I powerplay står AIK på 21.90 som femma i serien och i boxplay har AIK 84.76 som bäst i serien.

¤ Med Johannes Jönsson skadad är det Erik Källgren som står. Han har 91.87 och 2.10 i målvaktssiffror. Det är dock en klar försämring mot Jönsson.

¤ AIK har nyligen signerat ett korttidskontrakt med Jens Jakobs till den 6:e januari. Jakobs som fick gå från AIK efter förra säsongen, men som nu lämnat Norska ligan.

¤ Saknas för AIK gör målvakten Johannes Jönsson (knäskada), backarna Philip Broberg (junior-VM) och Simon Fernholm (sjuk), samt forwards Isak Dahlin (sjuk), Garry Nunn (ljumsk-skada), Jacob Dahlström (fotskada) och Markus Hermanstad (åter från landslag, får vila).

Sagt från AIK-håll:

– Vi har två torsk i rad men vi känns inte sämre än förut. Mot Pantern dominerade vi första 30 minuterna, men behövde göra mål. Vi skapade lägen men var inte riktigt så heta som man skulle önska. Får vi 1-0, 2-0 så blir det en annan match. Nu fick vi jaga istället. Vi skapade inte så mycket skott med trafik, vi hade lägen, skott i stolpen, öppet mål men behöver sätta den ju. Och pantern gjorde ett bra jobb defensivt, säger tränaren Tomas Mitell till hockeypuls.se

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv och Gunnar Johnsson, som trots är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.