Kvalserieguiden ala Lövenbloggen del 2

Kvalserieguiden fortsätter.

I dag mina favoriter till att peta ned ett av de Allsvenska lagen.

I morgon kommer Kallinge-Ronneby och Troja/Ljungby,

hästen

Så tog de sig hit:

¤ Vita Hästen har gått som tåget (ja inte SJ eller Norrtåg då, men ni förstår). I Division-1E tog Hästen 62 poäng på 27 matcher efter 18 segrar, 6 oavgjorda och 3 förluster. Sett till målen så gjorde Vita Hästen 131 (4,85 per match) och släppte in 67 (2.48 per match).

¤ Därefter väntade en Alletta Södra där laget slutade på första plats. 31 poäng på 14 matcher efter 9 segrar, 3 oavgjorda och 2 förluster. När det kommer till målskillnaden så landade den på 49-33 eller 3,5 – 2.36 i snitt.

¤ I Playoff-3 stod Visby/Roma för motståndet. Den första matchen på Gotland gick till förlängning där Hästen vann med 5-4, några dagar senare i Norrköping blev det slakt när Hästen vann med 6-0.

Spelare att se upp med:

¤ Niklas Lihagen som spelade 1 1/2 match med Björklöven under säsongen innan han skadades är en storväxt center som haft en kanonsäsong med 61 poäng på 38 matcher med bisarra 31 mål. Det är Palmebjörksiffror från i fjol, även om vi inte ska jämföra dessa spelare i övrigt på något sätt. Lihagen som har rutin från många år i Allsvenskan kommer att bli tuff att tas med och då framförallt framför kassen.

¤ Marcus Eriksson är väldigt lik Kim Karlsson o spelstil. En fartfylld snirkelnisse som gjort 66 poäng på 40 matcher varav 29 mål. Gjorde en vettig säsong (21 poäng) i Västerås i fjol, men fick inte förlängt. Har dessutom strålande tekningsstatistik. Bär lagets förstakedja. Spelar inte med Lihagen utan dom leder varsin kedja.Eriksson spelar med Jesper Samuelsson (46 poäng/41 matcher) som passar bra ihop med Eriksson med sin fart och lite mer raka spelstil

¤ Maxim Matushkin fick inget kontrakt av Löven. Han är dock med sina 34 poäng (6 mål) på 37 matcher poängbäste back i Vita Hästen och spelar i första backparet med Eric Norin. Överlag har Hästen en ganska tung backuppsättning snarare än spelskicklig.

¤ Axel Brage. Vita Hästen har lånat in Axel Brage från Malmö lagom innan fönstret stängde. Målvakten som spelat i två SHL-klubbar och sju Allsvenska klubbar trots sina 25 år är en lugn, stabil och tät målvakt som inte bjuder på så mycket.

Möten med Löven:

Det finns en lång historia mellan Björklöven och Vita Hästen från 90-talet där Rickard Rauge lållat mardrömmar för Lövenspelare och Sasja Beljavskij likaså åt andra hållet. Dock hade lagen inför i fjol inte möts på

I fjol vann lagen varsin match. Vita Hästen med 5-1 i Norrköping efter en match där Hästen stormade fram från start. I Umeå slutade matchen 3-2 till Löven efter ett sent avgörande från Alexander Sundström.

Hur bra är Hästen?

Vita Hästen tappade ett par spelare efter fjolårets kvalmiss. Jimmy Andersson som gjort succé i Karlskrona är en av dom. Dock är laget tyngre och bättre i år. Lihagen och Eriksson är två exempel på detta.

Har visat genom att slå Tingsryd, Visby, Vimmerby och Mariestad minst två gånger att dom är ett riktigt bra lag. Det är Kallinge som varslat problem för Norrköpingslaget den här säsongen.

Klubben har tydlig ambition att gå upp och har haft det ett par säsonger. Är förberedda på att göra så, men saknar offensiv kraft på backsidan. När Maxim är den offensive backstjärnan så anar man det.

Sammanfattningsvis så är Vita Hästen bra, men mot Löven står dom sig sett till truppen kort. Kan dock hota alla i kvalet.

Kvalserierutin:

Vita Hästen som kommit tillbaka från en konkurs 1996 och gått hela vägen från Division-3 gör sin andra raka kvalserie. Från 2006 och framåt har satsningen varit mot Allsvenskan och I fjol slutade Hästen på fjärde plats i kvalet med 15 poäng, tre från Karlskrona på andra allsvenska platsen.

Hästen har spelat kval en gång till efter konkursen. Det var 2010-11 och då slutade laget sist med bara sex poäng,

Noterbart:

1. Det är finansmannen Mikael Fahlander som även stöttar/stöttat Örebro Hockey, Asplöven, Karlskrona som stödjer Vita Hästen ekonomiskt i jakten på en plats i Allsvenskan. I fjol när laget hade ekonomiska problem var det via bl.a sponsring från Fahlander som laget kunde bygga vidare och satsa även den här säsongen. Fahlander aviserade nyligen att han kommer att fortsätta att hjälpa Hästen ekonomiskt.

2. Efter Björklöven har Vita Hästen kvalseriens bästa publik. I Playoffmötet med Visby var det 3729 åskådare på plats i Himmelstalundshallen och trycket ska ha varit bra.

Sagt inför kvalet:

– Björklöven och Troja. Det är två bra hockeylag som inte tagit så många poäng, men vi vet alla att det är tio matcher som gäller och de allsvenska lagen kommer att vara bra och plocka poäng. Visst dom har haft en tuff säsong, men det finns kvalitet där i båda lagen. Dom får gälla som favoriter, men vi kommer att jobba stenhårt i tio matcher och ska ta en av de där platserna, säger tränare Pelle Hånberg.

Hur går det i kvalet?

Vita Hästen slutar på andra plats.

En kommentar

  1. Mangan

    Maxim har utvecklats enormt sedan tiden i Löven. Att värva tillbaka honom ser jag lika gärna som att Rahimi, Erik Andersson, K Berglund och Sondell skulle komma hem till mammas gata igen.
    Hästen blir ett av lagen som går upp tillsammans med Piteå eller Troja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.