Derbydag – Modo borta

Det är dags för invasionen som Lövenfansen kallar det. Mängder av Lövenfans vallfärdar till Örnsköldsvik för säsongens andra derby. Ett derbyt där ett hett lag möter ett kallt.

I senaste mötet lagen mellan vann Modo med 5-3 i Umeå. Sedan dess har det hänt en hel del. Modo har halkat ned i tabellen och ligger på tionde plats, Björklöven som då låg i botten har klättrat till sjätte plats.

Just nu kommer lagen också från olika världar. Björklöven har vunnit 8 av de tio senaste matcherna och som bekant blev det enkla 6-2 mot Vita Hästen i förrgår. Modo kommer från en 3-6 smäll borta mot jumbon Södertälje och före det 1-2 hemma mot Oskarshamn. Totalt har Modo förlorat nio av de 12 senaste matcherna. Det är lite av kris med tanke på förväntningarna på Modo inför säsongen, faktumet att deras trupp är dyrast eller näst dyrast i serien. Sedan varumärket Modo och bottenlag i allsvenskan låter bara fel.

Normalt skriver jag om historiken mellan lagen här, men förutom träningsmatcher så har inte Björklöven och Modo möts mer än en gång på 15 år så det är svårt att dra några växlar där. Lagen möttes på försäsongen och då vann Björklöven båda matcherna, men det är svårt att dra några slutsatser av det.

Björklöven är faktiskt favorit i den här matchen sett till form den sista tiden, men Modo inför ett fullsatt (ja det lär bli det) Fjällräven Center känner nog pressen på sig och lär gå framåt. Det här kan bli en match som det riktigt sprakar om och jag tror att det kan bli målrikt. Lyckas Björklöven hamna i ledningen kan det tära Modo mentalt som har det tufft just nu.

Laget: 

Laget släpps vid 11.00, men preliminärt ser det ut så här.

Det är samma lag som senast som gäller. Jonas Emmerdahl fortsatt som sjunde back,

Adam Werner (Niklas Lundström)

Simon Fredriksson – Niklas Pavel

Jacob Andersson – Lukas Ekeståhl-Jonsson

Stefan Andersson – Christian Bull

Jonas Emmerdahl

Joakim Högberg– Kim Karlsson – Jesper Thörnberg

Mattias Granlund – Axel Ottosson – Marcus Jonsson

Lucas Sandström – Stefan Öhman – Cody Murphy

Isak Stenlund-Ädelgran – Nicklas Johansson – Linus Boström

Andreas Vikström

Fredrik Hetta var med och tränade lite på torsdagen, men spelar inte. Tobias Hage och David Lindquist är långtidsskadade..

Bloggens nycklar:

¤ Disciplinen. Det kommer att vara mycket adrenalin så det gäller att Löven inte är övertända och drar på sig utvisningar, eller går bort sig.

¤ Modos spets. Det gäller att Björklöven matchar rätt och jobbar rätt mot Modos spetspelare. Patrik Karlkvist, Byron Richie, Henrik Björklund, Austin Farley.

¤ Starten. Modo har förlorat alla matcher de legat under efter en period, Björklöven har vunnit alla sju de haft ledningen efter en period sedan Markus Åkerblom tog över.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det är klart att det blir en speciell match. Fullsatt och hög stämning. Det måste vi kunna hantera. Laget blir detsamma som senast. I alla fall ser det ut så. Jag hoppas att vi lärt något sen den senaste matchen också, säger Jesper Jäger till klubbens hemsida.

Noterbart om Modo:

¤ Patrik Karlkvist som Modo plockade hem från Mora leder hela allsvenskans skytte och poängliga med 10 mål och 10 assist. Han är det stora vapnet för Modo. Bakom honom är BIK Karlskoga-förvärvet Henrik Björklöven med 14 (7+7) poäng och Byron Richie med 13 (4+9) poäng de vassaste spelarna.Björklund har dessutom gjort det på 15 matcher.

¤ Modo har värvat in Erik Hanses i mål och det har blivit en succé. Hans 91.85 i räddnings procent och 2,06 insläppta per match på åtta matcher är klart bättre än den i grunden tilltänkta förstamålvakten Jonathan Bjurös 80.32 och 2.97.

¤ Modos powerplay har varit uselt trots riktigt bra spelare. 16.00 procent har det blivit och två insläppta mål i powerplay den här säsongen. 79.17 procent i boxplay placerar Modo på en nionde plats i spelformen.

¤ Med 54.90 är Modo näst bästa laget i serien på att teka.

¤ Modo är sämsta laget i serien i tredje perioden. De har bara vunnit 3 av 19 tredjeperioder den här säsongen.

Sagt från Modohåll:

– Det är en ny dag och det är full fokus på matchen mot Björklöven som gäller. Vi vet hur stämningen är i en fullsatt Fjällräven Center och det ser vi fram emot både ledare och spelare. Vi möter dessutom ett hett Björklöven så det gör det extra roligt där vi verkligen kommer att elda upp oss ordentligt innan nedsläpp, avslutar Andreas Johansson till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv är på plats och levererar texter, tränarsnack och webb-tv.

2 kommentarer

  1. Janne

    Vore gött med åtminstone två pinnar för Löven men gissar att en pinne är mer realistiskt. Gäller att backchecka rejält och gå offensivt på skottreturer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.