Ge fan i lönebildningen!

Man tror inte det är sant när man ser Centerpartiets utspel om sänkta ingångslöner för alla åldersgrupper över arbetsmarknaden med 25%. Under nye partiordföranden Annie Lööf(c) så har partiet tagit steget fullt ut från Mauds högerpolitik till ett nyliberalt parti.

Det här är bara så korkat och idiotiskt att man tror inte det är sant. Folkpartiet har tidigare föreslagit sänkt ingångslöner för ungdomar i offentlig verksamhet men här missar man något ännu mer fundamentalt:

I Sverige är det inte politiker som sätter lönerna på arbetsmarknaden. Det är upp till fack och arbetsgivare att förhandla om löneutrymmet. I det ingår inte bara lönenivåer utan även satsningar på omställningsstöd, försäkringar, ersättningar som det räknas på.

Att politiker som Annie Lööf inte har en aning om detta förvånar mig inte. Men att hela centerpartiet anser att detta är en politisk fråga är för mig helt obegripligt. Man borde skämmas och jag tror också det är det man gör på sina håll inom centerrörelsen men tyvärr är partiet övertaget av nyliberalerna. När ska någon i detta parti slå näven i bordet och vägra vara en del i detta?

Jag förstår att Annie Lööf som tjänar 150 000 i månaden skulle kunna ta sitt jobb till 75% av den nivån. Men lika tur har du inte om du ska gå ned från 16000 till 12000 inom omsorgsyrkena. Eller för den delen handeln där genomsnittslönerna idag är 7900 kronor i månaden idag på grund av alla deltider. Detta sätter också en vidare press på sänkt ersättning i arbetslöshetsförsäkringen och lönenivåerna för övrig arbetsmarknad hålls tillbaka.

Den marknadsliberala arbetsmarknadspolitiken som regeringen förespråkat har misslyckats med att få ned arbetslösheten som biter sig fast runt 8%. Har man då ett nyliberalt synsätt så blir åtgärden att tvinga fram ännu lägre löner, sänka ersättningar osv för att fler ska få jobb. Man gräver ned sig djupare när näringsminister Annie Lööf istället borde satsa på utbildning och forskning.

Detta utspel har samma resonemang när professorn Marian Radetzki på 90-talet talade om att folk skulle tjäna 5000 kronor i månaden. Skillnaden är att idag talar vissa politiker om samma sak.

En kommentar

  1. Håkan Andersson

    Jag gillar Centerpartiet så pass mycket att jag gått in som aktiv medlem. Jag gillar inte fullt ut det utspel som Centerpartiet gjort. Jag ogillar att det fick så starkt fokus på löner. Jag ogillar än mer när politiker handskas ovarsamt med sanningen. Det gör du i det här blogginlägget, om du gör det medvetet eller inte kan jag inte veta så jag säger inte att du ljuger.

    Centerpartiet ifrågasätter inte på något sätt att det är arbetsmarknadens parter som bestämmer lönebildning med mera. Utspelet är mer en passning till arbetsmarknadens parter att beakta en tredje parts intresse, en part som inte är representerad i förhandlingarna om kollektivavtal. Denna tredje part är de arbetslösa. Man kan tänka sig att en del justeringar av kollektivavtalen skulle underlätta för arbetslösa att kunna introduceras på arbetsmarknaden. IF Metalls Introduktionsavtal är ett intressant exempel på detta, d.v.s. en anställning med inslag av utbildning. Ett exempel på problem som arbetsmarknadens parter skulle kunna ta sig an är att ge de timanställda vikarierna bättre förhållande, kanske att med ett utbildningsinslag ge ett fastare schema. Politikerna beslutar inte om kollektivavtalen och därför gör man denna passning till parterna med förhoppning om att de kan underlätta för dem som ännu inte fått in en fast fot på arbetsmarknaden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se