kvinnor ska kunna gå ut!

Läser om de uppmärksammade gruppvåldtäkterna utomhus i Örnsköldsvik. Polisen går nu ut och uppmanar kvinnor att inte gå ut ensamma.

Man tror inte det är sant 2012. Ska halva stadens befolkning inte kunna gå ut själva på helgkvällar och nätter för rädslan att bli våldtagen?? Varför ska polisen legitimiera att våldtäktsmännen får ta makten över det offentliga rummet inte bara vid gärningen i sig utan också helgerna framöver?

Det är naturligtvis lätt för mig som man att hävda att detta är absurt när jag inte är måltavlan för gruppvåldtäkten. Men polisen borde självklart hellre uppmana folk att vistas ute och ta hand om varandra istället så att stan är trygg från våldtäkter. Våldtäktsmän ska veta att folk ser dem och inte tänker ge upp sin stad.

Man kan dra en parallell till Umeå kommuns trygghetsarbete. Hagamannens handlingar gjorde att kvinnors demokratiska rättighet att vistas i det offentliga rummet ytterligare beskars genom en stark rädsla och otrygghet som levde kvar under lång tid. Det är först nu sex år efter gripandet vi ser att Umeå sjunkit till paritet med riksgenomsnittet i andel kvinnor som stannar hemma ibland eller ofta för rädsla att bli överfallen.

Det som läggs i potten i Örnsköldsvik är således inte ett par hemmakvällar för stadens kvinnor utan långt mycket mer om rädslan späs på. Uppmaningen från polis, politiker och allmänhet bör därför vara att ta tillbaka sin stad och inte ge upp den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se