Beskatta inte hunden!

Idag behandlade Umeå Kommunfullmäktige Folkpartiets motion om att återinföra hundskatt i Umeå. Då denna skatt avskaffades 1996 så blev det föga förvånande avslag. Bakgrunden till debatten är att tekniska nämnden halverat antalet hundlatriner för att kunna finansiera brandkårens bemanning.

Debatten från förespråkarna handlade mycket om att hundlatriner är en nyttighet för hundägare och att de därför bör betala för detta. Så kan man ju i och för sig tycka men hundlatriner är ju till för alla kommunmedborgare då de är en praktisk följd av att inte hundbajspåsar tas upp. Man kan jämföra med papperskorgar som inte enbart är till för de som skräpar ned utan för alla kommunmedborgares trevnad. Socialdemokraterna röstade därför nej till förslaget.

Att Folkpartiet föredrar brukar-särbeskattning beroende på ändamål är känt sedan länge. Men att även socialistiska Vänsterpartiet stod bakom en liknande särbeskattande politik var mycket förvånande och ett ideologiskt självmål. Detta är ett steg bort från den generella välfärdstanken.

Lasse Jacobson(v), vikarierande gruppledare, raljerade över kritiken mot sitt parti. Och visst, frågan är liten i kommunala sammanhang. Men betänker man att detta lägger ytterligare sten på börda för barn i fattiga familjer så fastnar skrattet i halsen. Vi har över 1700 fattiga barn i Umeå och att bygga in ytterligare svårigheter för dessa familjer att ha husdjur är verkligen inte en vänsterpolitik.

2 kommentarer

  1. Tom

    Märkligt resonemang av en socialdemokrat. Om syftet med återinförande av hundskatt är att de som lortar ner istort sett varje grön plätt vi har i stan betalar för sitt bristande ansvar och därmed få till ett ekonomiskt tillskott för att klara barnomsorg, äldreomsorg mm.
    Men din åsikt är tydligen att prioritera hundägarnas intressen framför andra betydligt mer angelägna
    projekt till nytta och glädje för ALLA kommunmedborgare.

  2. Monica Strandberg Johansson

    Tom, hur kan du gereralisera och påstå att hundägare ska betala för sitt bristande ansvar därför att vi smutsar ner överallt. De flesta av oss har faktiskt hundpåsar med oss och plockar upp efter våra jyckar. Tar hem det och slänger det i egna soporna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se