Barnäktenskap

Idag har vi kommunfullmäktige och jag fick en enkel fråga av Ulrika Westerlund(L) som jag gärna vill dela med mig. Frågan handlade om hur kommunen agerar när man upptäcker barnäktenskap mellan en ensamkommande och en vuxen person. Detta har varit en fråga som cirkulerat i media där en hel del kommuner inte särskiljer barnet från den vuxne utan låter dem bo tillsammans.

I Umeå kommun tar vi helt avstånd från den tillämpningen. Barnäktenskap är olagligt enligt svensk lag och tack vare en resolut tjänstemannaledning inom ensamkommande-verksamheten så har kommunen tidigt varit ute och sett till att det inte förekommer hos oss. I rutinerna för vår personal ingår att uppmärksamma tecken på barnäktenskap och se till att ha enskild dialog med barnet för att ta reda på om vi behöver särskilja den vuxne från barnet. Är det så att vi ser tecken på att barnäktenskap förekommer så agerar personalen

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

En kommentar

  1. Ralo

    Hur sammanfaller detta med er hållning att ni blint vägrar ta reda på hur gamla de är. I princip alla flyr med pass. De som kommer hit utan har nästan uteslutande gömt sina av en anledning.. Hur ska ni skydda barn när ni inte vet vilka som är barn?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se