Brännbollsyran och servering

I går behandlade Individ- och familjenämnden en remiss från Miljö- och hälsoskyddsnämnden angående beviljandet av serveringstillstånd för brännbollsyran 1-3 juni. Det här har nu väckt viss uppståndelse och det är på sin plats att reda ut ett antal frågetecken.

Det verkar finnas ett stort missförstånd om detta och att man inte förstår vilken roll socialtjänsten har i beviljandet av serveringstillstånd. Nämndens uppdrag är att yttra sig om de sociala konsekvenser vi ser för yran till Miljö- och hälsoskyddsnämnden som sedan är de som gör en sammanvägning och tar beslut om detta.

Samtliga partier, dvs Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet står bakom de synpunkter som nu lämnas från Individ- och familjenämnden till Miljö- och hälsoskyddsnämnden. Enbart Moderaterna ställde sig inte bakom detta och ville ge ett oreserverat bifall till serveringstillstånd. Det är i sig anmärkningsvärt att man inte har någon kommentar till sociala hänsyn som behöver vidtas oavsett om man är för eller emot serveringstillstånd som sådant. Men det är en annan sak.

Notera att det här handlar om ansökan för Mariehemsängarna i anslutning till spelplanerna. och inte festivalen. Det här har cirkulerat runt i media men är alltså inte något beslut eller åsikt som nämnden har. Uppgifterna att det skulle gälla ansökan om folköl stämmer inte heller då det i ansökan tydligt står starköl. Brännbollsyran vill ha servering på mariehemsängarna under dagtid i närheten av där många barn och ungdomar vistas. I nämndens yttrande beskriver socialtjänsten vad man ser är viktigt om serveringstillstånd ska beviljas:

I kommunens riktlinjer för serveringstillstånd betonas skyddet för barn och ungdomar och att de har rätt till alkoholfria miljöer. Alkoholserveringen kommer delvis pågå under skoltid och dagtid vilket gör att sannolikheten för att barn och ungdomar kommer att vistas på cupområdet i samband med skoldagens slut. Det blir därför viktigt med uppsikt över ordning och måttfull servering och att graden av berusning begränsas så att barn och ungdomar inte drabbas av alltför onyktra och stökiga personer.

Kommunen har riktlinjer för serveringstillstånd och att detta inte bör ske i direkt anslutning till idrottsaktiviteter. Undantag där kan medges om det sker i ett avgränsat område inskyddat från publik och utövare. I detta fall blir det viktigt att det inte sker en överservering och att det finns tillräckligt med utrymme i serveringstältet för att undvika irritation och provokation med risk för våld som följd.

Ansökningstid för serveringstillstånd avslutas 22, 21 och 18.00 vilket innebär att ingen servering sker nattetid. Sena serveringstider har betydelse för både grad av berusning och att risk för våld uppstår och det föreligger inte i detta fall. Däremot så innebär de tidigarelagda öppettiderna i detta sammanhang att det bidrar till att utöka tiden för alkoholintaget, eftersom människor förmodligen börjar dricka tidigare under dagen med servering från 11.00 fredag och lördag. Det ökar berusningsgrad och risken för stökighet och våld.

Nämnden ställer sig därför restriktiv till nuvarande upplägg. Om serveringstillstånd ska beviljas så trycker nämnden på att det är viktigt med noggrann ålderskontroll, ansvarsfull och måttfull servering, ha koll på antalet sittplatser och  nyktra och trygga vuxna i anslutning. Dessutom ställer sig inte nämnden bakom servering på dagtid.

 

Andreas Lundgren(s)
Ordf, Individ- och familjenämnden

 

Texten uppdaterad.

5 kommentarer

  1. Steppe

    Du har fel, Andreas. Brännbollsyran är Umeås största kulturella event, och en stor del av det är intagandet av alkohol. Ja, vissa blir överförfriskade (läs: askalas) och det är beklagligt, men har du besökt ängarna själv någon gång? Stämningen som råder är fantastisk. Säljs inte alkoholen på plats så tar folk med sig egen, och så har det varit i decennier nu. Det här är ett typexempel på storebrorande och hyckleri – lägg ner.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Ja, jag har så klart både besökt ängarna och spelat själv. Nämndens uppdrag är att titta på de sociala konsekvenserna och det har vi gjort. Brännbollsyran vill ha servering i anslutning till Mariehemsängarna där brännbollsspelande pågår. Detta ska bland annat ske på dagtid och där ställer sig nämnden kritisk till detta då det här är en miljö där många barn och ungdomar vistas. Kommunen är tydlig i sina riktlinjer kring alkoholtillstånd vad som ska gälla i barn- och ungdomsmiljöer så det här är inga konstigheter. Nu är det upp till Miljö- och hälsoskyddsnämnden att ta beslut om hur man ser på detta.

  2. Jon

    Varför förstöra något som är så lyckat och årets höjdpunkt i Umeå, ni ska alltid motarbeta allt. Lev i tristess är erat motto.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Det handlar inte om att förstöra. Det handlar om att vissa krav ska efterlevas för att serveringstillstånd ska vara aktuellt.

  3. p-o

    ser inga nackdelar med servering ,det kanske håller borta en massa alkohol som ändå kommer till området för alkohol finns ändå där på dagtid ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se