Jo, det ÄR sant!

Valrörelsen lunkar på. Under lunchen talade jag på torget om socialpolitiken i Umeå nästa mandatperiod.

Flera har kommit fram och frågat mig efter bloggen igår om det är sant att allianspartierna vill att man bara ska kunna välja privata bolag och inte längre kommunen att utföra ens personliga assistans. I hemtjänsten får man ju det.

Ja tyvärr är det helt sant. Flera av de borgerliga partierna som Liberalerna och Moderaterna har tidigare inte ens ansett utredning nödvändig, man har röstat för att låta privata aktörer ska få ta över.

Det skulle betyda att du inte längre kan välja kommunanställda. Du kan bara välja antingen den nya entreprenören eller bland alla andra privata assistansutförare.

Samtidigt vet vi att Umeå kommuns egna personliga assistans varit extremt duktiga på att arbeta med sina kostnader, skillnaden mot i början av mandatperioden är stor.

Umeå kommuns personliga assistans är duktig på mycket och en av få kommuner som får delta i LSS-utredningen, det visste ni inte!

Det är faktiskt sorgligt hur detta förslag från allians för Umeå bryter mot grundtanken inom LSS, det vill säga den enskildes självbestämmande. När vinstintresset knackar på dörren, ja då körs den enskildes val över.

Seriösa aktörer i branschen begriper likaväl som jag problematiken i detta. Tyvärr har den insikten inte nått in hos Liberalerna, Moderaterna med flera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se