VK har spårat ur fullständigt

I drygt 14 månader har Västerbottens kuriren visat ett extra stort intresse för Umeås socialtjänst. Det saknar nog motstycke att en svensk tidning på detta sätt i det närmaste drevar mot en offentlig verksamhet. För nog är det tveksamt vid det här laget om det verkligen är en granskning man håller på med.

Dagens VK-artikel är ett tydligt exempel på det. Återigen ställs frågor om ”extern granskning” vilket är samma frågor som ställdes under hösten. Detta återkommer nu 6 månader senare med samma frågeställning. Varför?

Man ställer också återigen frågor om nämndens beslutade handlingsplan(som alla partier utom ett ställt sig bakom). Det är nu andra gången man skriver om samma sak och för mig själv tredje tillfället i rad jag förväntas vara tillgänglig för frågor till VK om just handlingsplanen. Ställer jag inte upp så uppfattas det som att jag har något att dölja.

I dagens VK har man tagit kontakt med ”en expert” som ska bedöma socialtjänstens handlingsplan och kommer med ett antal svepande omdömen.

Ingenstans framgår att i framtagandet av handlingsplanen så har Umeå socialtjänst använt sig av kommunernas egen expert, nämligen Sveriges kommuner och regioners förbundsjurist Helena Linde. Bland annat. Varför rapporteras inte det till läsarna?

Det är också anmärkningsvärt att den största storyn här, att vi har ett parti i nämnden som inte tar sitt lagstadgade arbetsmiljöansvar helt ignoreras i VK:s rapportering, utan de kritiska frågorna går till de som faktiskt tar sitt arbetsmiljöansvar.

Det finns mycket att säga om VK:s bevakning av socialtjänsten. Tidningen har brustit i sin saklighet och därtill enligt min uppfattning agerat oetiskt. Däremot kan redaktionen glädjas åt att man vinner första pris i kategorin ”hur många gånger kan man koka soppa på en spik” efter att man fortsätter ställa samma frågor.

2 kommentarer

  1. Eva k

    Det är rätt typiskt att skylla på andra när man själv orsakat eller varit delaktig. Det är skrämmande att inte ta på sig något ansvar utan bara skylla på andra när det gjorts så mycket fel.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Hej, som förtroendevalda är vi ytterst ansvariga för verksamheten. Tycker verkligen inte att jag skyller ifrån mig. Utan det inlägget handlar om är varför samma frågor ställs om och om igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se