Välfärden går först

Jag har i tidigare inlägg belyst hur förebyggande arbete leder till lägre brottslighet. Jag har beskrivit hur vi nu bygger upp fler tidiga och riktade insatser i samarbete mellan skolan och socialtjänsten för att komplettera det förebyggande arbetet i Umeå.

Det förebyggande arbetet handlar om mer än enbart riktade insatser. Det handlar om att vi sätter välfärden först och finansierar välfärden, istället för att prioritera skattesänkningar och utförsäljningar som alliansen vill.

Umeå satsar mer än många kommuner på kultur och fritid. Det är en medveten politik sedan lång tid tillbaka utifrån insikten att barn och ungdomar behöver ha något att göra på fritiden. Det kostar men det gör att färre unga dras in i kriminalitet. Vi satsar också mycket på civilsamhället.

Umeå har en grundskola med toppresultat nationellt. Den bidrar förebyggande genom att barnen klarar skolan och kan få ett arbete när man blir vuxen. VI har en kommunal gymnasieskola som erbjuder en stor bredd av yrkesprogram vilket gör att vi kan få utbildad personal till välfärden och näringslivet i regionen.

Vi har en teknisk förvaltning som bygger ut äventyrslekparker och nya attraktiva parker för att skapa kostnadsfria mötesplatser oavsett dina föräldrars inkomst. Det är också ett förebyggande arbete.

Vi har i Umeå vidare en god planering där vi undviker segregation genom att blanda upplåtelseformer så att människor möts oavsett socioekonomisk bakgrund. Det bygger i sin tur på att vi har ett kommunalt bostadsbolag i AB Bostaden som bygger hyresrätter till god kvalitet för alla umebor. Vi har inte sålt ut det kommunala bostadsbolaget som i andra kommuner.

Allt detta och mer därtill är förebyggande och bidrar till att barn och ungdomar får en bra uppväxt. Och grunden till allt är att vi byggt ett samhälle efter principen att du bidrar efter förmåga och får stöd efter behov.

Därför går välfärden först för oss socialdemokrater.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se