Don’t look up!

Netflix filmen ”don’t look up” från 2021 med Leonardo DiCaprio och Jennifer Lawrence, beskriver hur två forskare försöker varna världen för att en jättekomet är på väg mot jorden och kommer förstöra allt liv. De tar sig till vita huset för att berätta för presidenten om sin upptäckt men reaktionen där och från övriga samhället blir inte vad de förväntat sig.

Snarare än att bli trodda så blir de ifrågasatta och förlöjligade. Folk visar sig nämligen ha svårt att tro på idén att en jättekomet är på väg.

Jättekometen är självklart en metafor för den klimatkris vi befinner oss i. Och svårigheten mänskligheten tycks ha att ta till sig obekväma fakta som krockar med ens egen världsbild om hur verkligheten borde fungera.

Ett samhällsbygge kan inte bygga på känslor och att tro. Det måste bygga på tillgänglig fakta. Klimathotet är i högsta grad verkligt. Att låtsas som att klimathotet inte existerar eller vägra tro på fakta är möjligtvis bekvämt i stunden, men hjälper föga mot den bistra verklighet som väntar runt hörnet.

Ungefär liknande reaktioner möts vi nu kring kompetensförsörjningskrisen. Runt om vårt land varnar industrin, kommuner och regioner för att situationen är kritisk. Reaktionen på detta är minst sagt varierande.

Från regeringshåll finns ingen samlad strategi att möta detta och ingen är aviserad. Statsministern listar inte kompetensförsörjningskrisen som en kris, och äldreministern talar om ”fler som ska erbjudas heltid” och ett och annat ”statsbidrag” som ska göra susen.

Andra vanliga reaktioner tycks vara att tycka att det är någon annans fel, att åtgärderna som vidtas är fel eller rent av att siffrorna stämmer inte, det är inte så allvarligt som det verkar.

Det kommer dock inte räcka. Fakta finns tillgänglig och visar klart och tydligt att antalet händer inte räcker till. 25% av arbetskraften arbetar i dag i välfärden. Den siffran kommer att behöva vara 50% år 2032. Det innebär att i korthet så står vi nu och väljer mellan att kunna försörja industrin eller om gamla mamma ska få vård.

Det enda som verkligen hjälper mot knepiga situationer är god beredskap. Att planera för vad som kommer och i god tid försöka förebygga framtida hot. Och när väl krisen är där, se till att hålla huvudet kallt, göra en god analys och i god ordning börja vidta åtgärder.

Fakta är att såväl klimatkris som kompetensförsörjningskrisen redan är här. Vi kan inte välja bort detta. Däremot kan vi välja hur vi agerar, och om vi väljer att vänta eller börjar agera.

I båda kriserna är vår bästa chans att hantera situationen att agera samfällt och börja vidta åtgärder för att inte tappa tid.

5 kommentarer

  1. brorson

    Jag avslutar nu diskussionen under inlägget Reträtten fortsätter, där jag har skrivit flera kommentarer, och fortsätter diskussionen här. Sedan jag skrivit att svarta flickor i hijab (”andra generationen invandfrare”) gör ett bra jobb i hemtjänsten, har Lundgren avfärdat det som ett ”anekdotiskt argument”. Är det bara en anekdot och inte ett allmängiltigt faktum att även svarta människor kan göra ett bra jobb?Jag vidhåller min kritik mot Lundgren (och andra akademikersossar?) att de har en föraktfull syn på både svenskar och invandrare som arbetskraft. Felet är dåliga chefer och inkompetenta politiker utan egen erfarenhet av praktiskt arbete.

    Jag blir upprörd både över översitteriet mot en äldre arbetare, som var med Socialdemokraterna fortfarande var ett arbetarparti och den totala bristen på solidaritet med jordbävningsoffren i Turkiet och Syrien med hittilks 35.000 funna döda och hundratusentals svårt skadade, som behöver vård och omsorg kanske under resten av deras liv. I det läget- när vi dessutom har en stor arbetslöshet bland redan hitkomna invandrare och deras vuxna barn .-, vill Lundgren IMPORTERA ännu mer arbetskraft till vård och omsorg i Sverige.

    Lundgren, som alltså inte ens var född då, far med direkt osanning om arbetskraftinvandringen under1950- och 1960-talen. Detvar inte för att bygga upp välfärden i Sverige, utan för att bygga upp de sönderb ombande fabrikerna i de krigshärjade länderna med insatsvaror från Sverige. Sverige hade en toppmodern industri, som byggts upp under föregående decennier, vilken kördes parallellt med gamla fabriker från 1800-talet, som var mogna för nedläggning, men behövdes för att tillgodose den efterfrågan.- På det sättet byggde den utländska arbetskraften i Sverige upp sina EGNA länder och inte den svenska välfärden.

    När Olof Palme tillträdde som statsminister var detta uppbyggnadsarbete i stort sett färdigt och svensk industri utsattes för mördande konkurrens utifrån, med omfattande företagsnedläggningar i Sverige som följd. Hela branscher försvann. Men svenska arbetsgivare var bortskämda med ung, billig arbetskraft och försökte, som jag skrev i den tidigare debatten, tvinga samhället att förtidspensionera friska 45-åringar, vars enda fel var att de inte jobbade lika fort som nyimporterade 25-åringar. Uppsägningstiden var då bara två veckor och det krävdes inta sakliga skäl. Som svensk statsminister kunde Palme inte tillåta detta, eftersom hela pensionssystemet och välfärden skulle rasa ihop. En tillfällig stopplag togs fram i alla hast, i väntan på den nya lagen om anställningsskydd (LAS), som krävde viss utredningstid.

    Jag var då aktiv inom både LO och SAP och minns mycket väl ur vi resonerade inom LO. Men jag minns också att vi hade många akademikersossar mot oss, vilka ansåg sig vara förmer än vi arbetare och beskyllde oss inom LO för att vara ”rasister”- och instämde i de borgerliga hatkampanjerna mot Palme. Du har inte en aning om hur mycket pengar LO skänkte till fackföreningsrörelser i andra länder, framförallt i Tredje världen. För att arbetarna där skulle få en bättre framtid i sina egna länder,

    Palme var rakt ingen rasist. Ingen politiker har gjort så mycket som han både för invandrarna i Sverige och de kvarboende i fattiga länder. Men som svensk statsminister kunde han inte tillåta det egna landet och dess ursprungsbefolkning gå under av all godhet .Sedan dess har S-politiker, som förespråkat en reglerad invandring, utsatts för hatkampanjer både inifrån det egna partiet och utifrån. Med följd att dessa modiga S-politiker har blivit alltmer sällsynta. Du är uppenbarligen inte en av dem.

    Medan Palme levde, fanns inget utrymme för ett sådant parti som SD. Nu finns det utrymmet. Vad beror det på?

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Jag har ingen annan uppfattning än att invandringen behöver vara reglerad till avtalsenliga löner. Sverige kommer definitivt behöva mer arbetskraft om man vill behålla välfärden de kommande åren. Det finns egentligen två val, antingen tillför vi fler händer att utföra de arbeten som behöver göras eller så slutar vi utföra så mycket arbeten som vi gör idag. Och frågan är då vad som skall tas bort.

  2. brorson

    Och vad vill du ha sagt med att ingen grips av panik av budskapet att allt liv på jorden snart kommer att utplånas? Om iakttagelsen är riktig finns ju inget annat att göra än att försöka ha ett bra liv under den tid som är kvar. Om iakttagelsen är felaktigt och kometen missar målet (jorden) är det väl bra, om alla har behållit lugnet och inte flera miljoner människor har omkommit av paniken?

    Du underskattar dina medmänniskor, som du inte lyckas skrämma upp till att ta felbeslut i paniken, som dina skräckscenarior har orsakat, Du har inte en aning om hur många skräckscenarior, som jag har sett under mitt långa liv. Med tiden lär man sig känna igen skräck-regissörernas alla knep för att skapa panik och förhastade och felaktiga beslut. Du har också missat att det är möjligt att tro på det ena skräckscenariot men inte på det andra. Och jag tror inte alls att vare sig vanliga svenskar eller redan hitkomna invandrare är ett lika undermåligt folkslag, som du och dina kompisar inom den politiska eliten tror. Det finns alltid lösningar. Det är du som inte ser dem.

    Vi har inte haft någon jordbävning i Sverige.

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Hej du har helt rätt att det är skräckscenarion. Men de är tyvärr baserade på fakta, i fallet med klimatförändringarna så stöds resultaten av hela forskarvärlden. Jag tycker inte att jag som förtroendevald ska fara med osanning för att det upplevs obekvämt. Utan vi ska säga hur läget är.

      Du behöver naturligtvis inte tro på detta eller tycka det är överdrivet. Men du har rätt i att samhället kan hitta lösningar men idag finns inget som tyder på det minsta krismedvetenhet i regeringen. Och samtidigt håller personalen på att slitas ned av brist på vikarier.

      Vi kan självfallet som samhälle välja att ignorera kommande samhällskriser för att vi inte ”tycker så”, men som jag skrev så måste våra beslut baseras utifrån fakta och inte tyckande och känslor. Hur mycket du än tycker att din egen erfarenhet säger en sak så behöver vi fatta beslut utifrån de bästa möjliga underlag vi har. Med människors framtid och överlevnad i vågskålen så bör vi mer förlita oss på vad forskningen säger och fakta än vad en enskild person ”tycker”. Fakta och inte tyckande är vad vi behöver i en kris för att vidta rätt åtgärder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se