DN totalsågar SD och regeringen

Nu har även Dagens Nyheter reagerat över det övergrepp på demokratin som aviserades i fredags, där SD och regeringen genom lagstiftning försöker underminera ekonomin hos ett enskilt oppositionsparti. Tidningen skriver:

”Förslaget har initierats av Sverigedemokraterna och syftet är enligt ordföranden i riksdagens näringsutskott Tobias Andersson (SD) att ”dra åt kranen” med finansiering till Socialdemokraterna. Redan nästa år ska det bli ett ”fattigare första maj”.

Med andra ord, själva poängen är att se till att det största oppositionspartiet har mindre resurser till förfogande för att ställa regeringen och dess samarbetsparti till svars. För att utmana om makten i valet 2026.

Drivs förändringarna igenom innebär det en enorm förflyttning i svensk politik. Normerna för vad riksdagsmajoriteten får göra mot minoriteten förändras i ett nafs.

Kan Sverige gå samma väg som Ungern – ett land vars utveckling många sverigedemokrater betraktar med beundran? Frågan brukar avfärdas med att våra institutioner är stabilare. Men så naiv får man inte vara.

Och tidningen fortsätter:

”För inte så länge sedan var det otänkbart att en amerikansk president skulle försöka få lokala administratörer att ändra på valresultatet eller uppvigla en folkmassa att storma Kapitolium. USA var typexemplet på ett land där folkstyret inte kunde skakas om: rikt och med en stor medelklass, ett livfullt civilsamhälle och en lång demokratisk tradition.

Ändå hände det. Donald Trumps attacker på institutionerna uppstod inte ur ett vakuum. De var kulmen på en väldokumenterad process där partierna – i synnerhet Republikanerna – började tänja på spelreglerna och bryta mot gemensamma normer för att skaffa sig fördelar.

SD och regeringen är i full färd att skicka ut Sverige på samma farliga resa”

Klargörande av oberoende liberala Dagens Nyheter. Skulle oppositionen vid ett maktskifte svara med samma mynt och ägna sig åt att strypa partidonationer, så skulle det innebära slutet för flertalet av högerpartierna.

Vi är nu vid en avgörande punkt där vi ser ett flagrant angrepp på svensk liberal demokrati. För alla som säger sig vara demokrater så bör varningsklockorna gå på högvarv och man måste höja sin röst.

Tyvärr är det knäpptyst hos regeringspartiernas medlemmar i Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Det gör dock inte ansvaret mindre att säga ifrån. Om ni tänker tillåta era partiledningar att ägna sig åt agerande som hör hemma i diktaturer och blunda och stå tysta; ja då är ni medlöpande antidemokrater. Så enkelt är det.

2 kommentarer

    • Andreas Lundgren (inläggsförfattare)

      Känner inte till detta initiativ. Är det en organisation som står upp för den liberala demokratin så behöver mobilisera åtgärder mot regeringens inskränkningar av demokratin, hanterande av utnämningsmakt etc.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se